Слава цркве Светог Јована Шангајског у Батајници

Published On: 05/07/2021

Празник Светог Јована Шангајског, који је небески покровитељ храма у батајничком насељу Шангај, прослављен је светом Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ сремски г. Василије.

У 2021. години обележава се 100 година Руске Заграничне Цркве коју је митрополитом Антоније Храповицки са руском емиграцијом основао у Сремским Карловцима. Благодарећи Српској Цркви и патријарху Варнави уточиште у Србији су нашли свештенослужитељи, лекари, инжењери, професори, учитељи, уметници… сви су оставили дубоке трагове уткане у темеље српске културе и духовности.

Такође, обележава се и 70 година од  како је Свети Синод Руске Православне Заграничне Цркве поставио владику Јована за Архиепископа западноевропског. По доласку у Париз свету Литургију је служио на руском, српском, грчком, енглеском, холандском, француском, кинеском и црквенословенском, стојећи бос у олтару, сматрајући се недостојним да гази обувен пред Светим Престолом, због чега је у Француској назван и Свети Јован Боси. Никада није пропуштао ни један дан да не служи Литургију.

Торжественом Литургијом 2. јула 2021. године у величанственој богомољи Светог Јована Шангајског началствовао је Преосвећени Епископ сремски г. Василије уз саслужење протојереја Страхиње Голијана, архијерејског намесника земунског, и Зорана Јовића, намесника старопазовачког; протојереја-ставрофора Велизара Живановића; протојереја Драшка Тепавца, старешине земунског храма Светог Николаја, Слободана Вујасиновића, архијерејског намесника сремско-карловачког и старешине Петропавловске сремскокарловачке цркве; Дарка Кончаревића, старешине цркве Светог Јована Шангајског; ђакона Горана Власца и Слободана Кузмановића. Исповедници су били свештеици Споменко Грујић и Милорад Симић.

Епископ Василије је током свете Литургије одликовао свештеника Дарка Кончаревића чином протојереја.

– Видимо величанствено дело народа са свештенством, у почетку са неимаром протом Милорадом Нишкићем и свештеником Гораном Цвијановићем, којем се радује верни народ и сабраћа, а настављено са старешином храма Дарком Кончаревићем и сада сабратом Николом Ерцегом. Ово кандило вере подигнуто је у славу Светог Јована Шангајског, за кога је негдашњи професор Битољске богословије, а потоњи српски светитељ, Николај Велимировић говорио: „Дођите и упознајте живог свеца“, беседио је владика Василије казујући кратко житије тог Божјег угодника.

Мошти Светог Јована Шангајског обретене су 1993. године нетрулежне, а данас почивају у храму посвећеном икони Богородице „Свих жалосних радост“ у Сан Франциску, који је Свети Јован подигао.

Епископ Василије је осветио славске дарове кума славе г. Предрага Јевтића, а затимм уручио грамату цркве Светог Јована Шангајског Василију Хаџи-Пурићу, ученику 7. разреда Основне школе Бранко Радичевић, који је у школској 2020/21 освојио је 16 награда на такмичењима из енглеског језика, математике, физике, хемије и информатике.

Једини је ученик у Србији који је учествовао из горе поменутих предмета на пет државних такмичења при чему је такмичење из хемије и физике радио истог дана решавајући задатке пуних шест сати. Првак је општине Земун у свим дисциплинама. Првак је Београда са максималним бројем поена у математици, информатици и хемији. Првак је Србије у енглеском језику (међународно Виткомен такмичењу из граматике, писања есеја и усмене дебате), освајач златне медаље на Међународном финалу истог такмичења из енглеског језика. Првак је Србије у информатици и члан репрезентације Србије на предстојећим међународним олимпијадама као најмлађи члан екипе, јер су остали чланови старији ученици чувене Математичке гимназије. Освајач је друге награде на државном такмичењу из математике. Освајач је друге награде на републичком Архимедесовом турниру младих математичара. Освојио је максималан број поена на Дабар међународном  такмичењу из дигиталне писмености.

– Најважније његове карактеристике су да редовно пости, причешћује се, активно присуствује Литургији у храму Светог Јована Шангајског. Литургију пропушта само када је на припремама или такмичењу. Као најстарије дете у петочланој породици коме је отац преминуо када је имао 8 година, води бригу и о млађој сестри и два млађа брата, истакли су његови пароси.

Пред иконом Светог Јована Шангајског, пред наруквицом у маленом кивоту и честицом његових моштију сваког петка се чита акатист том светитељу, док се суботом чита акатист Светом Серафиму Саровском чија је честица моштију такође похрањена у том храму.

За трпезом љубави се обратио протојереј Дарко Кончаревић, а после неколико крајишких песама, беседили су и  академик проф. др Велимир Ћеримовић, из Развојне академије Србије, и г. Жељко Кукић, председник Културне заједнице Крајине. Славском сабрању су присуствовали и представници Општине Земун: г. Игор Вукчевић, саветник председника, чланови Већа господа Бошко Радовановић и Вукашин Бојовић.

Извор: Епархија сремска

Најновије вести

Повезане вести