Славе Саборног храма и града Врања

Published On: 23/06/2021

Шта је то рођендан Цркве Божје? Силазак Духа Светога на Апостоле, на Цркву Христову, и вођство Цркве од стране Духа Светога кроз овај свет и кроза све светове. Данашњи свети празник показује каква је сила и моћ Господа Христа и у чему је наша вера. „Наша вера је у Сили и у Духу Светоме“, како вели Свети Апостол. У Сили и у Духу Светоме.

Поводом славе Саборног храма Свете Тројице у Врању и славе града Врања, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је 21. јуна 2021. године, на Духовски понедељак, свету архијерејску Литургију у Саборном храму.

За певицом су појале монахиње из манастира Светог првомученика и архиђакона Стефана из Горњег Жапског, као и теолози Епархије. Поред верног народа, Литургији су присуствовали градоначелник Врања г. Слободан Миленковић са сарадницима, председник Скупштине града Врања г. Дејан Тричковић са сарадницима, командант 4. бригаде Копнене војске бригадни генерал Новица Петровић, начелник Полицијске управе Врање г. Игор Живковић, припадници Војске, Полиције, ватрогасних јединица, представници градских институција, установа, културно-уметничка друштва, спортска и друга удружења и други.

У току Литургије, епископ Пахомије је беседом укрепио све присутне, говорећи о Духу Светоме, рођендану Цркве, начину и циљу задобијања благодати Светога Духа, као и о ревносном посећивању изворишта и уточишта Божјег (Цркве), напоменувши да је храм у једном месту – душа тога места. 

По завршетку Литургије, организована је свечана литија најпре око Саборног храма, а затим и улицама града Врања. У литији, коју је предводио епископ Пахомије, учествовали су представници градске Управе, припадници Војске, Полиције, ватрогасних јединица, представници и чланови културно-уметничких друштава, институција, организација, свештенство, монаштво и верни народ.

По завршетку литије, у порти храма, епископ Пахомије је извршио чин благосиљања славских дарова и ломљења славских колача, које су припрепили представници градских власти на челу са градоначелником г. Слободаном Миленковићем, као и овогодишњи кум славе г. Александар Савић из Врања.

Након тога, Епископ је честитао славу градским званичницима, овогодишњем куму славе, свим грађанима града Врања, као и братству Саборног храма са старешином јерејем Александром Милошевићем.

Том приликом, обратио се и градоначелник Миленковић честитајући славу Саборног храма свештенству и монаштву Епархије, као и градску славу градским званичницима и свим грађанима. Он је навео да постоји добра сарадња и изузетан однос који локална самоуправа има са Епархијом врањском, која је стуб опстанка српског народа на тим просторима. На крају свога обраћања, Градоначелник је позвао све присутне на трпезу љубави, која је уприличена у порти Саборног храма, уз приказ културно-уметничког програма.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести