Славска светковина у манастиру Лелићу

Published On: 23/05/2021

У задужбини Светог владике Николаја и његовог оца Драгомира, манастиру Лелићу, молитвеном свечаношћу прослављен је Пренос моштију Светог Оца Николаја, празник коме је посвећен манастирски храм.

Посебну радост свим учесницима сабрања ове године донео је Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан, који је началствовао светом архијерејском Литургијом, уз саслуживање свог заменика архимандрита Петра (Радуловића), архијерејског заменика Епископа ваљевског протонамесника Филипа Јаковљевића, више свештенослужитеља Епархије ваљевске и игумана Теодора, старешине манастира Војловица (Епархија банатска) у коме је у доба Другог светског рата боравио Свети владика Николај.

Богослужење је својим појањем улепшао хор београдских богослова. Овогодишњи домаћини славе биле су породице Велимировић из Лелића и Станачић из Стрмне Горе. За наредну годину колач су преузеле Наталија Ковачевић, Ваљевка која живи и ради у Атини, Татјана Миликић и Ивана Сарић из Ваљева.

-Велики је благослов доћи поново у ово свето место, где се налазе мошти Светог владике Николаја у храму посвећеном Светом оцу Николају, великом хришћанском угоднику кога је Лелићки Златоуст имао за свог небеског заштитника. Велики је благослов принети молитве са богобојажљивим свештенством и народом, посетити гроб вољеног нам владике Милутина… речју, пребивати молитвено са свима са којима су везе у љубави Божјој чврсте ма колико нас километара делило, рекао је у празничном слову Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан, благодарећи администратору Епархије ваљевске Епископу шабачком г. Лаврентију, уз чији је благослов предводио литургијско сабрање, архијерејском заменику протонамеснику Филипу Јаковљевићу, лелићком игуману Георгију и свој браћи свештеницима са којима је увек радо служио и служи кад год се за то прилика укаже.

-Како нас учи Свето јеванђеље, ми немамо други правац и други пут, него да се тискамо око Господа Христа и да будемо у благодатном општењу у Његовим светињама. Браћо и сестре, све је пролазно и колебљиво на земљи. Само Господ Христос је увек исти јуче, данас и довека. Наша колебљивост претвара се у непоколебљивост када се везујемо за Господа, Његову силу, благодат и дарове који нам се дају кроз Свето причешће у ком се обожујемо. Свети Николај Мирликијски дошао је као велики благослов народу у целом свету. Прославио се, како пише наш Свети владика Николај, тиме што је утеловио све врлине Христовог јеванђеља, милосрђе и љубав према онима који страдају. Као такав, постао је утеха и нада целоме свету и свима нама. Да се потрудимо да свето Јеванђеље буде наш живот и да имамо љубави према свима. Оне љубави која извире из љубави према Господу, поучио је владика Силуан.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести

Повезане вести