Срби са Хаваја прославили Видовдан

Published On: 01/07/2021

У недељу Свих Светих, мисионарска парохијa Светог великомученика Лазара Косовског у Хонолулуу на Хавајима свечано је прославила славу и тридесетогодишњицу постојања.

Свету Литургију је служио Преосвећени Епископ западноамерички г. Максим у руској цркви Богородице Иверске. Саслуживали су свештеници Анатол, слависта родом из Лесковца, Ананасије Кон и Блашко Параклис, администратор српске мисионарске парохије, заједно са ђаконом Нектаријем.

На улазу у храм Епископа је дочекала са хлебом и сољу Колета Виел, покретач оснивања парохије. Српску мисионарску парохију на Хавајима основао је епископ Хризостом далеке 1991. године уз помоћ протојереја Блашка, тадашњег секретара Епархије западноамеричке.

Поред осталих, Литургији је присуствовало је око 30 српских верника. За певницом је одговарао хор. Епископ Максим је беседио о значају празника Свих Светих и захвалио Архиепископу Сан Франциска г. Кирилу на благослову служења.

Свештеници Атанасије и Анатол су љубазно примили српске госте који су поводом своје славе приредили богато послужење. Током дружења певале косовске песме уз традиционално српско коло и здравицу свештеника Блашка.

У парохији чији је старешина свештеник Атанасије чува се мироточива икона Пресвете Богородице позната у целој Америци.

Извор: Епархија западноамеричка

Најновије вести

Повезане вести