Сретење Господње у манастиру Грачаници

Published On: 16/02/2022

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије служио је 15. фебруара 2022. године, на празник Сретења Господњег, свету архијерејску Литургију у манастиру Грачаница.

Саслуживали су игумани Сава из Високих Дечана, Стефан из Зочишта, Михајло из Светиих Архангела и Андреј из Црне Реке; протојереј Светислав Трајковић, јереји Дарко Маринковић и Саша Митровић, као и ђакон Вратислав Богдановић. За певницама су појале сестре манастира Грачанице, као и ученици Призренске богословије са својим професором, јеромонахом Никитом.

-Блажени су они који у овоме животу виде Христа. Блажени су они који у срцу своме виде Спаситеља света. Напуштајући све ово, они су већ у новом и вечном животу. Зато је важан Симеон, проповедник васкрсења и спасења. Његове речи одјекују нашим срцима и ми се сви молимо да заједно са њим и са свима светима сусретнемо са Господом, да можемо и ми да кажемо: „Сада отпушташ слугу свога. Владико, по речи својој, у миру“. Господ је милостив. Господ је онај који жели да вечно живи у нама, кроз нас и са нама, јер у Христу јесмо, у Христу бивамо, у Христу се крећемо, као што каже апостол Павле, бедесио је игуман дечански Сава.

Након свете Литургије, епископ Теодосије је заједно са свештенослужитељима служио опело новопрестављеној монахињи манастира Грачанице, Василији (Божовић), која је потом сахрањена на монашком гробљу манастира Грачанице. На крају опела, Епископ се обратио верницима речима:

-„Блажен је пут којим данас идеш душо, јер ти је припремљено место покоја’’- овим речима испраћамо данас нашу драгу монахињу, сестру, мајку и баку  Василију. Данас испраћамо монахињу која је испунила заповест о љубави, смирено корачајући у овом свету, увек спремна да дарује свима све што има. Попут блаженог Јова, она је и у здрављу и у болести призивала име Божје. Знала је да све што има да јој је Бог дао. Због таквог њеног смирења Господ је даривао анђеоским даром. Господ јој је даривао монашки постриг. Примањем монашког пострига, она се поново родила, и тако поново рођена и очишћена од свега, њена душа отишла у наручје Божје.

Извор: Епархија рашко-призренска

Најновије вести

Повезане вести