Сретење у Покровској цркви у Ваљеву

Published On: 16/02/2022

Празник Сретења Господњег прослављен је нарочито свечано у храму Покрова Пресвете Богородице. Литургијско сабрање је предводио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање архијерејског заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и свештенослужитеља из Ваљева.

-Данашњи празник подсећа нас на сусрет Богомладенца Христа са старцем Симеоном, који симболично приказује сусрет новозаветне благодати са престарелим Старим заветом. Наиме, према законима Мојсејевим, по рођењу детета, жена би пролазила кроз процес „чишћења“, приносиле су се жртве у виду голуба или грлица (у зависности од пола детета) и дете би се предавало Богу. Ти обреди вршени су у част старозаветне Пасхе, празноване у спомен на излазак Јевреја из Пустиње и долазак у обећану земљу Ханан. Пресвета Богородица и заручник јој Јосиф посвећују малог Христа Богу, иако је Он, будући безгрешно зачет, од почетка и заувек посвећен Богу, како би испунили сваки закон, казао је у литургијском слову о празничној тајни Сретења Господњег Епископ ваљевски г. Исихије и додоа:

-У том часу у храм долази благочестиви старац Симеон, коме је било неколико векова живота, а према предању Цркве, Дух Свети му је обећао да неће дочекати земаљску кончину док не прими на своје руке Спаситеља света. Просвећен Духом Светим, на данашњи дан, старац Симеон на руке прима Богомладенца Христа од Пресвете Дјеве и прославља Бога, изговарајући чувене речи „Ниње отпушчајеши…“, које певамо на свакој вечерњој служби. То су речи онога који је видео и посведочио да је то Богомладенац рођен од Дјеве, те који је наговестио да је то Спаситељ света.

-Поред старца Симеона, у храму је боравила пророчица сличне побожности- Ана, кћи Фануилова, која је живела деценијама као удовица у храму. Она је, такође, говорила о Господу свима који су ишчекивали долазак Спаситеља, јер су многи знаци наговештавали да ће Он доћи и извести Израиљце у слободу.  Многи су мислили прозаично – да је Његова улога да народ Израиља ослободи од ропства римског, а потом буде крунисан као цар и предводник слободног јеврејског народа, који ће да благовести Бога целом свету. Наравно, Господ долази за Нови Израиљ, за све оне који у благодати и слободи поверују у Њега као Спаситеља. Он је Цар славе, цар над царевима… Он је Спаситељ, који долази да спасе не од људског ропства, већ од греха, смрти и ђавола. Он даје вечни живот свакоме ко поверује у Њега и потруди се као праведни Симеон, Пресвета Богородица и њен заручник Јосиф да Му служи, да верује у Њега и да се вером спасава, закључио је владика Исихије.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести

Повезане вести