Сусрет владике Андреја и бискупа др Харалда Рајна

Published On: 01/09/2021

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј примио је 29. августа 2021. године у свом седишту при храму Свете Тројице у Цирху предстојатеља Старокатоличке Цркве у Швајцарској бискупа др Харалда Рајна. Састанку је присуствовао и парох при Светотројичном храму протојереј Бранимир Петковић. Бискуп Рајн је срдачно честитао Српској Православној Цркви на избору и устоличењу новог предстојатеља Српске Цркве и пожелео Свјатјејшем Патријарху успешан рад.

Током братског пријема, саговорници су разговарали о историјским везама Српске Православне Цркве и Старокатоличке Цркве Швајцарске. Евоциране су успомене на заслужне личности у неговању ових веза. Разговарајући о актуелним темама бискуп Рајн и владика Андреј разменили су мишљења о приступању званичном дијалогу Епархије аустријско-швајцарске и Старокатоличке Цркве у Швајцарској, а такође и о актуелној сарадњи две Цркве. Бискуп др Харалд Рајн је посебно истакао дубоку повезаност двеју Цркава у историји и садашњем времену позвавши владику Андреја на редовну 154. Скупштину Старокатоличке Цркве, која ће се оджати у Туну, недалеко од швајцарске престонице Берна.

-Српска Епархија на овим просторима учила је много од Старокатоличке Цркве у процесу своје интеграције у друштво Швајцарске. Дугогодишње чврсте везе Старокатоличке Цркве и Српске Православне Цркве се нарочито огледају у 46 српских теолога који су у последњих 150 година као стипендисти Старокатоличке Цркве студирали на Универзитету у Берну, истакао је владика Андреј који је бискупу уручио пригодан поклон и обећао да ће се одазвати позиву на Скупштину у Туну. Владика је захвалио на времену, труду и љубави коју је бискуп Рајн показао према Српској Цркви.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести