Сусрет владике Лукијана и председника Вучића

Published On: 22/12/2021

Његово Преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан састао се са 16. децембра 2021. године у палати Председника на Андрићевом венцу са председником Републике Србије г. Александром Вучићем.

Пријему су присуствовали секретар Епархије јеромонах Варнава Кнежевић, ђакон Стефан Милисавић као и службеници Кабинета председника.

Саговорници су констатовали да је одлучном политиком како државних власти у Србији тако и у Мађарској остварен изузетан резултат по питању српско-мађарских односа који су сада на историјском нивоу. Пријатељски односи Србије и Мађарске свакако доприносе бољем положају српске националне мањине у Мађарској и улози Српске цркве и заједнице у мађарском друштву.

Председник Вучић је изразио спремност Републике Србије да помогне Епархији будимској, која је чувар српског националног и верског идентитета као и културног блага, како би и у будућем периоду била кључни фактор саборности српског народа у Мађарској.

Владика Лукијан је захвалио председнику Вучићу на топлом пријему и изузетној сарадњи коју Епархија остварује са бројним државним институцијама у Србији али и на бризи за српски народ и његову Цркву у Мађарској.

Извор: Епархија будимска

Најновије вести

Повезане вести