Сусрет владике Фотија и министра Поповића

Published On: 04/08/2021

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г.Фотије и министар за иновације и технолошки развој г. Ненад Поповић сусрели су се 3. августа 2021. године у манастиру Папраћи у Шековићима и разговарали о планираној темељној обнови те древне светиње и духовног центра српског народа уочи обележавања 170 година од прве обнове мнастира.

Уз министра Поповића, сурету су присуствовали и добротвори манастира, као и игуман Николај (Јовић) и архијерејски намесник тузлански Милош Тришић.

Стручњаци Републичког завода за заштиту споменика извршили су увид у стање кровне конструкције манастирске цркве посвећене Благовијестима Пресвете Богородице и уочена су значајна оштећења на куполи, певницама и олтарској апсиди. У наредном периоду биће извршена и анализа темеља како би био утврђен узрок појаве влаге на зидовима у олтару и наосу манастирске цркве, а приликом решавања проблема са влагом планирано је да буду извршена и археолошка истраживања унутар цркве.

Имајући у виду да је манастир Папраћа један од најзначајнијих духовних центара српског народа и да је манастирска црква највећи сачуван манастирски храм у Босни и Херцеговини, упућен је позив свима који су у могућности да се својим прилозима укључе у обнову древне светиње.

Према народном предању забележеном у Троношком и у Пећком љетопису, манастир су подигли краљ Драгутин и његови синови Стефан, Владислав и Урош који су владали крајем 13. и почетком 14. века. Најстарији писани помен манастира је запис на Јеванђељу из 1550-1551. године, којег је руски протопрезвитер Јаков поклонио игуману Папраће Григорију, што је и први податак о врло живим везама манастира са Русијом.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести

Повезане вести