Темељ на српској култури и језику

Published On: 09/09/2021

Песник Милутин Мићовић и Институт за српску културу из Никшића овогодишњи су добитници награда Печат Херцег Шћепана и Ћириличник, које се додељују на традиционалној манифестацији “Трг од ћирилице” у Херцег Новом. Књижевник Радомир Уљаревић прочитао је образложење жирија о уручењу награде Мићовићу, у коме се наводи да лауреат доследно и неодступно исписује своју прозу, есеје, колумне, коментаре, стихове, спајајући традиционалне и модерне поступке.

– Његова молитвена, боготражитељска поезија је незаустављива лирска исповест, препуна питања која углавном садрже и одговоре, и кад песма говори о једноставним стварима читање није упрошћено, песнику као да је стало да не открије оно за чиме трага, како би тим чином баш то изгубио – навео је Уљаревић.

У образложењу награде Ћириличник истиче се да Институт за српску културу из Никшића постоји од 2016. године и представља једину научно-истраживачку установу која се бави истраживањем, вредновањем и презентовањем богатог српског културно и духовног наслеђа, на тлу данашње Црне Горе, али и из суседних области.

– Српска култура је оно на чему стоје српске државе и покрајине, српска саборност, и њена будућност. Најбоља култура производи сувереност духа. И Црна Гора, ми тако сведочимо, стоји на српској култури, језику и писму, на Цетињу и Ловћену. Иако је по тим питањима, данас наметнута велика полемика у Црној Гори, али показује се да оно што је вредно, не може да потоне, и не може се заборавити, као што показује и овај Трг и име Херцега Стефана – казао је Милутин Мићовић.

За ових двадесет година у Црној Гори, по Мићовићевим речима, створена је таква подела у једном народу, једној култури, да је било пожељно да браћа буду небраћа, да један језик буде два, да поред Цркве буде антицрква, и да нема начина да се разговара по битним питањима у овако подељеној Црној Гори.

Једни су могли све, а мало шта су знали, други су знали и видели све, али још ништа нису могли. Чини ми се да је претходна државна власт силом, на срамоту увела црногорски језик у црногорски Устав и државу, да би зауставила разумевање, да се створи што већа људска тмуша, како би сви одустали од Бога и од човека. Живећи као туђини у својој држави, имали смо за помоћнике велике Петровиће, и цело духовно и културно наслеђе, док нас је своја држава све више презирала и одбацивала. Али, као што се истини не може одсећи језик, тако се не може угасити ни слобода у народу и појединцима који знају шта она може – рекао је Мићовић.

Будимир Алексић је захвалио на урученој награди и поверењу које је указано Институту за српску културу.

– “Трг од ћирилице” опстаје захваљујући прегалаштву једног од стубова ове манифестације, оца Радомира Никчевића, који се у оквиру ове манифестације организованом акцијом, супроставио једном деструктивном, идеолошком пројекту, елиминисања имена српског језика и потискивања ћириличног писма из ове земље – казао је Алексић.

Извор: Новости, Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести