Традиционални дечји сабор у манастиру Добриловини

Published On: 07/10/2021

На празник Светих мученика Трофима, Саватија и Доримедонта, 2. октобра 2021. године у древној немањићкој задужбини манастиру Добриловини одржан је дечји сабор, који је, благословом тадашњег Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, установљен 2014. године.

Сабору је претходила света Литургија у храму Светог великомученика Георгија коју су служили архимандрит Данило, игуман манастира Ђурђеви Ступови; јеромонах Андроник, настојатељ манастира Мајсторовине; и протојереј-ставрофор Дарко Пејић, архијерејски намјесник бјелопољски.

У литургијском сабрању учествовао је, приступивши светој тајни причешћа, верни народ и деца учесници сабора из Берана, Бијелог Поља, Мојковца, Никшића и других крајева Епархије. Присуствујући редовно светим богослужењима и похађајући школе веронауке, црквене хорове и разне спортске активности, јеца уз надлежне парохе узрастају из године у годину и доприносе снази и богатству живота Цркве у Епархији будимљанско-никшићкој.  

Сабор је благословио игуман Данило рекавши да ако су фреске и иконе украс цркве, онда су деца украс народу, свештенству и Цркви; -Сам Господ у Јеванђељу говори: Пустите дјецу да долазе к мени, јер таквих је Царство небеско. Они то можда сада, у узрасту у коме се налазе, не разумију најбоље, али ми који смо прошли период дјетињства желимо, итекако, да се сјетимо тих сретних и безбрижних тренутака. Господ у Јеванђељу изговорио је и друге ријечи које су супротне од онога што срећемо у свакодневици; каже Господ: Ко оца или мајку воли више него мене, није ме достојан. Господ не говори овим ријечима да ми не поштујемо родитеље, јер заповијест Божја каже: Поштуј оца и мајку да ти буде добро и да дуго поживиш на земљи. Дакле, Господ говори о поштовању, а кад говори Господ о љубави Он заповиједа да никога не волимо више од самог нашег Господа Исуса Христа.

-Само нам Бог може дати живот вјечни. Родитељи могу пружити пажњу и љубав, али све је то пролазно. Родитељи ће, као и сви ми, да оду са овог свијета, па ако човјек или дијете положи наду само на ту љубав онда, касније, кад се упокоје родитељи, остају без љубави, јер се нијесу научили да љубе Господа Бога. Ми треба да волимо Бога, поготово у младости, јер, кад човјек одраста уз Бога и кад се моли као мали схватиће кад одрасте да ће му оно што је у младости стекао ваљати цијелог живота. Дјеца брзо одрастају, дјетињство и младост брзо пролазе, људи треба да знају да оно што је Бог даровао дјеци, снага и анђеоске моћи, брзо пролазе и да зато у дјетињству треба да стекну навике које су на спас њихове душе, поучавао је архимандрит Данило.

Потом је, у манастирској порти, захваљујући гостопримству и љубави  мати Макрине, настојатељице те свете обитељи, одржан дечји Сабор као и сваке прве суботе по Крстовдану.

У програму су кроз разноврсне активности, квиз знања, спортска надметања, ликовној уметности, рецитовању, литерарним радовима учествовала деца из Бијелог Поља (хор Светог Николе), Сутивана при цркви Светог Јована Крститеља, Његњева при цркви Светог Николаја Жичког, Берана (Православна омладина Светог Евстатија), Жупе Никшићке (Православна омладина Светог апостола и јеванђелисте Луке), Школе веронауке „Растко“ из Страшевине.

У такмичењу из цртања, за намјлађе, најуспешнији су били: Теодора Шебек (9 година) из Његњева, Сташа Радовић (8 година) из Бијелог Поља, Јана Николић (9 година) из Никшића, а у старијој категорији: Нађа Лалић (14 година) из Берана, Викторија Пешић (13 година), Филип Конатар (15 година) из Сутивана.

У женском фудбалу прво место освојиле су девојчице из Берана (Свети Георгије), друго из Мојковца, а треће Беране Лим Цветекс. Најбољи стрелац је Ена Спахић из беранске екипе Свети Георгије. Што се тиче фудбала за дечаке млађег узраста, најуспјешнија је била екипа Сутивана, а друго место припало је Његњеву. Када је у питању мушки фудбал старији узраст, прво место је освојио тим Свети Георгије из Берана, друго Мојковац, треће Жупа Никшићка. Најбољи стрелац је Лука Рмуш, члан беранског тима Светог Георгија.

Није изостало ни надметање у одбојци, где су међу девојчицама, најуспјешније биле: девојчице из Беране (Свети Георгије). Дрго место освојио је тим Лим Иванград 2011. , а трече место Слога Мојковац.

У литерарној секцији прво место припало је Снежани Контић из Никшића, а у рецитовању Анити Перишић из Жупе Никшићке. У квизу знања најуспешније су била екипе Школе веронауке „Растко“ из Страшевине и Православне омладине Светог Евстатија из Берана.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести