Треће фестивалско вече Музичког едикта

Published On: 24/06/2021

Треће фестивалско вече седмог Међународног фестивала духовне музике „Музички едикт“ одржано је 22. јуна 2021. године у нишком Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле.

На самом почетку наступио је Црквени хор „Бранко“ из Лесковца, којим руководи диригент Мирољуб Цветковић. Потом се публици представио мушки хор „Кинониа“ из Румуније, под руководством оца Јулијана Пруиуа, а одмах након тога наступио је Православни хор „Партес“ из Пољске, чији је диригент Михаел Лашевич. Треће фестивалско вече затворио је камерни хор „Сине номине“ из Украјине, под руководством Назарија Тарасенка.

Фестивалу је, поред Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, присуствовао и амбасадор Пољске, Рафал Перл.

По завршетку треће концертне вечери, хор „Партес“ је на бини која је постављена у порти Саборног храма отпевао и неколико пољских народних песама.

Уметнички руководилац фестивала „Музички едикт“, гђа Сара Цинцаревић дала је, за Радио Глас Епархије нишке, стручну анализу наступа свих извођача са посебним освртом на наступе хорова из Пољске и Украјине, уз констатацију да они који прате Музички едикт могу видети како тај фестивал даје врхунске домете у хорском стваралаштву свим слушаоцима и гледаоцима.

Међународни фестивал духовне музике „Музички едикт“ 2021. године, који се одржава од 20. до 23. јуна ове године, организује се под покровитељством Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, а са благословом Епископа нишког г. Арсенија.

Извор: Епархија нишка

Најновије вести

Повезане вести