Тридесет година „Светогоре”

Published On: 14/03/2022

У крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици 13. марта 2022. године одржана је свечана академија поводом Недеље победе Православља као и 30 година и јубиларног 300.броја „Светигоре“, образника за веру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске.

На почетку вечеру госте је поздравио је главни уредник часописа г. Радосав Војиновић. -Иконе су најљепши израз наше вјере. Данас је празник побједе љепоте лица Божјег, истакао је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије. Говорећи о прослави 30 година „Светигоре“ Митрополит је истакао значај и допринос те установе у развоју културе и нагласио да је она цело време била реч Цркве која се далеко чула.

Према устаљеној традицији на академији су додељене награде за светосавске темате, најбоље радове ученика Богословије Светог Петра Цетињског, које је прогласио професор те црквено-просветне установе ђакон Благоје Рајковић.

Свечану беседу произнио је јереј Лека Вујисић казавши између осталог: -У времену када су била замукла звона са богомоља, када су били затрављени олтари и када је Црква била протјерана неочекивано је, као кад зрак сунца пробије тешке и мрачне облаке, проврела бистра вода Светигоре.

У културно-уметничком програму наступали су Камерни хор Богословије Светог Петра Цетињског под диригентском палицом ђакона Михајла Лазаревића, рецитатори Немања Перовић и Милутин Ерцег, соло извођачи Бојана Радовић и Ирина Ћалић, народни гуслар Максим Војводић, Српско певачко друштво Светосавник као и АНИП Ђурђевданско коло.

Извор: Митрополија црногорско-приморске

Најновије вести

Повезане вести