Тумачење Новог Завета: Бекство Богомладенца у Египат и убиство витлејемске деце – Јеванђеље по Матеју 2,13-23

Published On: 19/01/2021

 У четвртом зачалу јеванђеља по Матеју (2,13-23), описују нам се догађаји након рођења Господа Исуса Христа у граду Витлејему. Писац нам говори и о бекству свете породице и Богомладенца у Египат, као и о страдању витлејемских младенаца по заповести цара Ирода. Такође, свети апостол и јеванђелист Матеј спомиње и повратак Сина Божијег у град Назарет (видео можете погледати на Бекство Богомладенца у Египат и убиство витлејемске деце – Јеванђеље по Матеју 2,13-23 – YouTube).

Одмах по Силаску Светог Духа на апостоле Христове, било је потребно одбранити свете Христове следбенике од напада којима су били изложени. Свети апостол Петар – уста свих апостола, устаје у одбрану апостолског достојанства и подсећа своје слушаоце на пророчанство свеог пророка Јоила, које објашњава повезујући га са догађајем који се пред очима многобројних сведока одиграо (видео можете погледати на Беседа Светог апостола Петра по Силаску Светог Духа на апостоле – Дела апостолска 2,14-21 (зачало 4) – YouTube).

Пројекат Тумачење Новог Завета добио је благослов Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве и започет је уз материјалну помоћ Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама. Његов покретач је Богословија Светог Саве у Београду и исти можете запратити на Јутјуб каналу „Тумачење Новог Завета” (види линк https://www.youtube.com/channel/UCb9thcTBWeennLnK9NO13GA?view_as=subscriber), као и на друштвеним мрежама Инстаграм и Фејсбук, а такође и на интернет-страници Богословије Светог Саве. На поменутим мрежама, можете погледати првих петнаест зачала из Јеванђеља по Матеју и Дела апостолских. Аутор серијала је Јован Лазаревић, професор Светог Писма Новог Завета у Богословији Светог Саве у Београду.

Најновије вести

Повезане вести