ТШ Колубара: Ваннаставне активности у Студеници

Published On: 10/05/2021

Ове године због епидемиолошке ситуације није било могуће организовати ђачке екскурзије и путовања. Ипак, ученици ТШ Колубара машинског смера провели су дане највећег хришћанског празника Васкрсења Христовог са својим вероучитељем у манастиру Студеници у склопу ваннаставних активности.

Смештени у комплексу манастирског конака, са благословом игумана манастира архимандрита Тихона, у трајању од три дана, ученици су имали прилику да осете дух богослужбеног живота Цркве који је специфичан и посебно интересантан у дане празника.

Узимајући учешћа у богослужењу и причешћујући се светим тајнама, спонтано су откривали и историјско-културни и духовни значај манастира Студенице који је он имао за наш народ у свом вековном трајању.

– Сматрамо да откривање и неговање оваквих живих односа са својом културом, духовношћу, историјом и традицијом од којих је саткан национални идентитет, представља посебан благодатни дар који ученици могу добити од верске наставе на оваквом месту. У времену отуђености од себе самих и од духовних и културних вредности, које су бесмртно језгро идентитета српског народа, повратак у наручје духовности представља стожер опстанка наше културе, поручио је вероучитеља Иван Гавриловић..

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести