Уведен у дужност нови настојатељ Светосимеоновског храма и парох треће парохије у Ветернику

Published On: 18/01/2021

У навечерје недељног дана, када савршавамо свештени спомен на светог Јевстатија Српског, у суботу 3/16. јануара 2021. лета Господњег, васкрсно вечерње богослужење у Светосимеоновском храму у Ветернику, уз саслужење братства храма, служио је протопрезвитер-ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први.

Пред појање тропарâ сабранима се очинским и љубављу испуњеним речима обратио архијерејски намесник изражавајући радост што по први пут служи у ветерничком храму откако је у потпуности завршено осликавање те светиње која својом лепотом свакога човека подстиче да понови речи химнографа: Мислимо Богородице, као да на небу стојимо!

После кратког пастирског слова, архијерејски намесник новосадски први предочио је сабранима две одлуке Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког г. др Иринеја. Према одлуци Епископа, протопрезвитер Предраг Билић, досадашњи парох четврте парохије, постављен је на трећу парохију при ветерничком храму, као и за новог настојатеља ветерничке светиње.

Архијерејски намесник је сабранима предочио и текст друге одлуке Епископа бачког, којом је према потреби пастирске службе досадашњи парох ветернички и настојатељ Светосимеоновског храма протонамесник Бранислав Ђурагић постављен на нову парохију при Светосавском храму у Новом Саду.

Спроводећи у дело наведене одлуке Епископа бачког Иринеја, архијерејски намесник је позвао сабране да са љубављу и уважавањем прихвате новог настојатеља Светосимеоновског храма, указавши да је протопрезвитер Предраг Билић искусан свештенослужитељ и достојан части и послушања које му је надлежни архијереј из очинске љубави и ради пастирских потреба поверио. У свом слову, протопрезвитер-ставрофор Миливој Мијатов је заблагодарио досадашњем настојатељу храма посебно истичући његову ревност у служењу и брижност око светиње Господње у новосадском насељу Ветерник.

Сабранима се обратио нови настојатељ храма прота Предраг Билић заблагодаривши Господу који га је призвао на благословено дело свештеног служења, а потом узносећи благодарност епископу Иринеју чија очинска љубав и брига га прате кроз вишедеценијско служење Цркви на многим парохијама у Богом чуваној Епархији бачкој. -Велика је част, радост и одговорност бити настојатељ овог велелепног храма у Ветернику, чија лепота није само у зидовима, већ у благословеној хармонији и љубави којом ова литургијска заједница одише, истакао је протопрезвитер Предраг Билић.

На крају, сабранима се обратио протонамесник Бранислав Ђурагић говорећи о важности послушања и хришћанске љубави без којих нема успеха ни у свештеничкој служби, ни у црквеном животу уопште: -Благодаран сам Богу што сам осам година био свештенослужитељ и настојатељ овог предивног храма, чија градња и украшавање је и мене духовно изградило, чинећи ме спремним за нове пастирске подухвате који су ми поверени.

Благољепију свечаног богослужења допринело је појање новосадског катихете Бранислава Илића и појаца ветерничког храма.

Извор: Епархија бачка

Најновије вести

Повезане вести