Унапређивање нашег односа са Богом је смисао нашег живота

Published On: 14/02/2021

У претпразништву Празника Сретења Господњег и на дан молитвене прославе Светог мученика Трифуна, 14. фебруара 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у параклису манастира Милешеве посвећеног Преподобној Касијани.

Саслуживали су протојереј Игор Ерић, протојереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић. Монашко сестринство одговарало је на прозбе и јектеније. На почетку свете службе, Епископ је рукопроизвео дипломираног теолога и вероучитеља у Прибоју, г. Милорада Петровића у чин чтеца.

-На свакој Божанској Литургији читамо и слушамо одељке из светог Јеванђења. И све оно што је најважније за човеков живот речено је кроз речи науке Божје, речено је самим Господом нашим. Свештенослужитељи као пастири Цркве Христове само требају да објасне дело Божје, дело спасења, пројаву Љубави Божје, рекао је епископ Атанасије и наставио:

-Зато пастири често понављају, и то намерно, многе ствари које су раније говорили, и понавља се оно што би се сматрало за најпотребније за неко време и неко место. За наше време, из тог океана науке Божје, најважније је управо то, да чујемо глас Божји, Науку Христову. А то све сажето значило би да унапређујемо свој однос са Богом. Јер, Бог Отац је, управо зато да би остварио и поново обновио и унапредио свој однос са људима, послао Сина Свога Јединороднога, Господа нашега Исуса Христа, који је обличје Оца, који у себи показује Оца, и веран је Оцу своме вечноме до смрти на Крсту. Господ жели да унапређује тај однос са нама. Све је усмерено ка Господу Христу. Христос је у центру пажње. Христос који је дошао да обнови и унапреди и стално усавршава однос са Богом Оцем, 

Преосвећени је потом укратко подсетио на прочитани одељак из светог Јеванђеља о царинику Закхеју који је жарко желео да види Господа Исуса Христа: -Управо у том унапређивању нашег односа са Богом врло је важно да умемо сагледавати сами себе, какви смо кад станемо пред Бога, и то најбоље сами, без окружења других, јер, бићемо објективнији, боље ћемо се сагледати. Пред нама је читава лепеза тих односа са Богом, разних стања. И сам данашњи празник Светог мученика Трифуна говори нам о једном унапређенијем односу са Богом. И Црква нас увек на њега подсећа. Јер он и када је био поруган од људи зато што је хришћанин осећао је недостатак своје блискости са Христом. Желео је да буде ближи Христу иако је од Њега добио дарове исцељивања, чудотворства. Он је осећао да је важније помешати свој живот са Њиме и у страдању. Искрено је осећао потребу да своју љубав према Христу посведочи приношењем свога живота Њему.

-Заправог човека, посебно за Хришћанина, циљ живота јесте што више унапредити свој однос са Богом. То је смисао живота. Усавршити свој однос, своје савезништво, са Богом. Кад то постигнемо онда смо све постигли, онда су сва питања решена. Хришћани треба да буду примери, да буду обрасци другима у речи Господњој, у животу, у љубави, у трпљењу, у подношењу свих невоља, у идењу ка Царству Небескоме. Да буду пример и образац у унапређивању односа са Богом и односа међусобног, међу браћом, нагласио је епископ Атанасије.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести