Упокојио се у Господу Миодраг Шљивић, председник Црквене општине крушевачке при цркви Лазарици

Published On: 25/01/2021

На трећи дан Божића, када прослављамо и Светог архиђакона и првомученика Стефана, 9. јануара 2021. године Господње, у вечерњим часовима у крушевачкој болници је уснуо у Господу дугогодишњи председник Црквене општине крушевачке при цркви Лазарици Миодраг Шљивић, дипл. маш. инжењер из Крушевца.

Миодраг Шљивић рођен је 2. маја 1949. године у побожној породици у селу Глободеру, недалеко од Крушевца. Основну школу је завршио у родном месту, а средњу машинску у Крушевцу. Дипломирао је на Машинском факултету у  Нишу. Током свог радног века, а радио је у фабрици „14 октобар”, Градској топлани и Дирекцији за урбанизам Града Крушевца, Миодраг се показао као веома савестан човек, потпуно  предан и посвећен своме послу, усавршавајући се  у свом позиву до краја свога овоземаљског живота. Зато је и био познат, не само у Крушевцу, него и много шире, пре свега по својој људској доброти, по благој нарави, по тачности, али и по стручности и упорности да се дође до циља на најбољи могући начин.

Наш драги Миодраг је  био познат и у својој парохијској заједници, тј. литургијском сабрању у цркви Лазарици, задужбини Светог кнеза Лазара, где је живео свој пуни духовни живот и где је своје стечено стручно знање најпре примењивао у Цркви, те је тако дао свој велики допринос коначном остварењу  вишедеценијских жеља и свештенства и верника цркве Лазарице, као што је изградња новог парохијског дома при цркви Лазарици, уређење порте и самог храма и то по највишим стандардима. Захваљујући њему, свештенство и благоверни народ наш има грејање и у храму и у парохијском дому. Мада није желео да се зна, али сада је прави тренутак да се каже и посведочи, да почивши Миодраг Шљивић све своје услуге, не само према цркви Лазарици, него и према свим парохијским и манастирским храмовима, и у нашој и у другим епархијама, није наплаћивао. Увек је то био прилог његов и његове породице и увек из љубави према својој Светој Цркви. Веома се потрудио и за литургијско благољепије у цркви Лазарици, водећи рачуна, како о уређености самога храма, тако и о свештенослужитељима, али и о раду црквеног хора, такође и о свима запосленима у Лазарици. Седнице Црквене општине, којима је он свих ових година председавао, нису имале на дневном реду само тачке које су се односиле на финасијско-материјално пословање, него и на мисију наше Свете Цркве.

На позив свога пароха, сада већ давне 1998. године, Миодраг Шљивић је постао члан грађевинског Одбора за изградњу парохијског дома вољене му цркве Лазарице. Можемо слободно рећи, да је он био најактивнији члан тог Одбора. Захваљујући његовом знању и искуству, многи проблеми око изградње решавани су у ходу и увек на најбољи могући начин, тако да је дом саграђен за свега две године на дику и понос свих нас Kрушевљана, али и оних који као поклоници и посетиоци из разних крајева света свакодневно долазе да се диве лепоти цркве Лазарице.

Наш драги покојник је више од двадесет година био члан Црквене општине крушевачке, као и њен потпредседник, а смрт га је затекла на дужности председника Црквене општине крушевачке при цркви Лазарици у другом узастопном сазиву, укупно десетак година. У исто време, до свога упокојења био је врло поштовани члан Епархијског управног одбора и Епархисјког савета Епархије крушевачке, као и члан-заменик Патријаршијског управног одбора Српске Патријаршије. На све те црквене дужности, или боље рећи, послушања, изабран је једногласно и заслужено. Ми свештеници из цркве Лазарице, нисмо гледали на покојног Миодрага само као на председника Црквене општине, него и као на старијег брата, који нам се нашао у свакој ситуацији.

Блаженоупокојени Миодраг Шљивић је носилац и високих црквених одликовања као што су: орден Светог цара Константина и орден Светог Саве другог реда, као и великог броја грамата и благодарница, како од Епископа крушевачког, тако и од више епископа наше отачаствене Цркве, због његове делатне љубави коју је пројављивао према својој Цркви. Он је заиста, како рече Епископ крушевачки г. Давид, „живео и знао да управља својим животом“, а рекли бисмо и својом многочланом породицом, коју му је Господ даровао: супруга Биљана, ћерке Мирјана и Гордана, зетови Борислав и Бојан и седморо унучади, који су га неизмерно волели и пратили у сваком добром делу. Сигурни смо да ће његова породица наставити тамо где је он стао, и у вери и у животу. А он ће  сигурно остати пример за углед, пре свега  својој породици, али  и свима нама који смо га познавали.

Опело над одром покојног Миодрага Шљивића, 12. јануара 2021. године на гробљу у Глободеру служило седморица свештеника и свештеномонаха и двојица ђакона, уз појање црквеног хора Свети кнез Лазар из цркве Лазарице.

Вечан ти спомен  достојни блаженства, брате наш!

протојереј-ставрофор Драги Вешковац

Извор: Епархија крушевачка

Најновије вести

Повезане вести