Упокојио се у Господу Митрополит Гортиније и Мегалополиса г. Јеремија

Published On: 31/12/2021

У навечерје празника Свештеномученика Елефтерија, 14. децембра 2021. године, упокојио се у Господу верни слуга Његов, Митрополит Гортиније и Мегалополиса г. Јеремија Фундас. Митрополит Јеремија је био редовни професор Старог Завета на Богословском Факултету у Атини и писац десетине научних богословских књига из области Старог Завета.

Рођен је у Нафпакту 1941. године. Богословски факултет завршио је на Националом Каподистријском Универзитеу у Атини, где је и 2000. године докторирао у области Старог Завета. Захваљујући научном и систематском на раду на богословском пољу, изабран је за редовног професора Старог Завета на Богословском Факултету у Атини 2006. године.

Читав живот Митрополита Јеремије био је аскетски. Жеља за подвижничким животом одвела га је монашком постригу, после којег је, у храму Свете Марине у Илијуполију 1969. године, рукоположен за јерођакона од стране Митрополита Флорине г. Августина Кандиотиса, чувеног беседника. Три године касније хиротонисан за јеромонаха. На редовном заседању Свештеног Сабора Јеладске Цркве 2006. године изабран је за Митрополита Гортине и Мегалополиса и у архијерејски чин рукоположен од стране блажене успомене Архиепископа Атинског и све Јеладе г. Христодула.

За време свог пастирског деловања, блаженопочивши Митрополит Јеремија био је познат свуда у Грчкој као ватрени проповедник. Његова реч је попут огња разбукатава православну веру у грудима верника и слушаоца на разним предавањима, како у Цркви тако и на научним конференцијама. Као научник био је врло широког богословског образовања што се може видети по књигама које је објавио, као и по литератури и по страним језицима којима се служио. Вреди напоменути да је и као писац богословских научих књига и као професор на катедри Старог Завета увек био веран Православном Предању и учењима Светих Отаца Цркве.

Митрополит Јеремија је живео скромно, у женском манастиру Благовештења у Мандри, недалеко од Атине, где је свакодневно служио Божанствену Литругију. У последње време, Митрополит Јеремија је нажалост имао доста срчаних проблема, који су и узроковали његово упокојење. Ипак, спомен Митрополита Гортине и Мегалополиса г. Јеремије биће вечан, јер је био „пастир добри“ који живот свој полаже за овце своје, угледајући се тиме Архипастира душа наших.  Душу своју предао је мирно Њему самом коме је и као Архијереј Цркве Православне и као професор Атинског Универзитета предано служио.

Нека је вечан спомен слуги Божјем Митрополиту Гортине и Мегалополиса г. Јеремији!

Архимандрит Евсевије Меанџија

Најновије вести

Повезане вести