Упокојио се у Господу протопрезвитер-ставрофор Миленко Спремо

Published On: 16/03/2021

У јутарњим часовима 16. марта 2021. године у ЈЗУ Болница Требиње упокојио се протопрезвитер-ставрофор Миленко Спремо, вишедеценијски свештеник Епархије захумско-херцеговачке. По упокојењу проте Миленка Спрема, Епископ захумско-херцеговачки Димитрије, са свештенством, у требињском Саборном храму служио је помен за покој душе новоупокојеног слуге Божјег, брата и саслужитеља.

Протопрезвитер-ставрофор Миленко Спремо рођен је 20. марта 1948. године у невесињском селу Биоград, од оца Ћетка и мајке Анђе, по рођењу Фржовић. Осмогодишњу школу је завршио у Зовом Долу, а Богословију Светог Саве у Београду 1968. године. Године 1976. завршио је Правни факултет Универзитета у Мостару. У ђаконски чин је рукоположен 27. априла, о празнику Васкрсења Христовог, 1970. године, у Саборној цркви у Сарајеву, руком Митрополита дабробосанског и администратора Епархије захумско-херцеговачке Владислава. У презвитерски чин рукоположен је 28. априла 1970. године у сарајевској Старој цркви.

По благослову митрополита Владислава постављен је за привременог пароха у Дувну, све до 1974. године када постаје парох брдско-мостарски. Новембра 1974. године постављен је за пароха љубињског. Године 1988. одликован је црвеним појасом, а 1989. именован је за протонамесника. У чин протојереја произведен је руком Епископа захумско-херцеговачког Атанасија јула 1993. године. По благослову епископа Атанасија, јуна 1999. године постаје парох прве требињске парохије, а благословом Епископа захумско-херцеговачког Григорија 2010. године постављен је за свешенослужитеља при манастиру Херцеговачкој Грачаници и за пароха седме прохије требињске. На предлог епископа Григорија, Свети Архијерејски Синод га је одликовао правом ношења напрсног крста на празник Преображења Господњег у требињском Саборном храму 2004. године. Након редовног пензионисања, постављен је за свештенослужитеља при Петропавловом манастиру.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести