Упокојио у Господу јеромонах Лазар (Стојковић), игуман манастира Заграђе

Published On: 20/08/2021

Уочи празника Преображења Господњег, 18. августа 2021. године, у Господу се упокојио јеромонах Лазар (Стојковић), игуман манастира Светог Јована Крститеља – Заграђе.

Игуман Лазар је рођен 29. априла 1958. године у Хајдучици, у Банату. Гимназију је завршио у Новом Саду, а Факултет примењених уметности у Београду. Рукоположен је у чин јерођакона на Светог Прокопија 21. јула 2000. године у Јован Долу, метоху манастира Острог, а у чин јеромонаха у манастиру Подмалинско 21. септембра 2005. године. У манастир Заграђе дошао је 2001. године, када је у току била обнова те светиње, задужбине Херцега Стефана Вукчића Косаче из 15. века, изнад саставака Пиве и Таре, места где почиње Дрина, а подно Соко града.

Великом љубављу, трудом и духовном снагом отац Лазар је из рушевина подизао и саградио манастирски комплекс, а потом и осликао обновљену манастирску цркву, гдје је сабирао народ Црне Горе и Херцеговине, бришући вештачку границу међу браћом. Отац Лазар је био веома познат фрескописац, који је осликао бројне светиње Српске Цркве, не само у Црној Гори, већ и у Србији и Републици Српској. У Епархији будимљанско-никшићкој је украсио манастире Јован До, Жупу Никшићку, Подмалинско, Заграђе, као и Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици, а средства од свог монашког рукодеља улагао је у обнову Заграђа.

Манастир Заграђе је 29. септембра 2019. године освештао тадашњи Митрополит црногорско-приморски Амфилохије са више владика Српске Цркве, међу којима и тадашњим Епископом будимљанско-никшићким Јоаникијем. Том приликом игуман Лазар је одликован највећим одликовањем Епископије будимљанско-никшићке – орденом Светог Георгија Побједоносца I степена.

Игуман Лазар се упокојио у Београду, где је био на лечењу.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести