Уређен манастир Kороглаш

Published On: 14/06/2021

Одбор Црквене општине Милошево у сарадњи са Епархијом тимочком, мештанима села и локалном самоуправом уредили су околину манастира Kороглаш.

Један од најстаријих сакралних објеката на тлу источне Србије, манастир Kороглаш за који се претпоставља да га је саградио краљ Милутин почетком 14. века обележиће у четвртак, 10. јуна заветну славу – Вазнесење Господње.

У сусрет Спасовдану, који је иначе заветна слава бројних неготинских насеља, па и општине Неготин, чланови одбора Црквене општине Милошево у сарадњи са парохом милошевским јерејом Марком Јокановићем и мештанима села уредили су околину овог манастира. У заједничкој акцији очишћени су сви прилази овој светињи, исечено шибље и растиње, уклоњено поломљено грање и ошишана је набујала трава.

Црквени одбор општине Милошево, иначе, редовно одржава овај терен и брине о овој светињи за коју се верује да је у њој сахрањен Kраљевић Марко након што је подлегао ранама из Битке на Ровинама, са жељом да храму врати некадашњи сјај.

У Милошеву истичу да им активности око уређења овог храма који је под заштитом државе као непокретно културно добро од великог значаја, тек предстоје, те да ће реконструкцијом крова која предстоји ово здање додатно заштитити и сачувати од зуба времена.

Манастир Kороглаш ће своје вернике дочекати и у четвртак, 10. јуна на Литургији која почиње у 9 часова, али и литијама које ће бити пронете око храма након богослужења.

Извор: Епархија тимочка

Најновије вести

Повезане вести