Уснула у Господу Смиљана Котур

Published On: 03/02/2022

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, а по жељи породице Котур, Његово Преосвештенство Епископ славонски г. Јован уз саслужење свештеног клира Архиепископије Београдско-карловачке, обавио је 2. фебруара 2022. године на гробљу Лешће у Београду опело новопрестављене Смиљане (Смиље) Котур из Јасеновца.

Смиљана Котур, певачица традиционалних песама Западне Славоније и свог родног Јасеновца, преминула је 29. јануара 2022. године. Бака Смиља је рођена у Јасеновцу 11. новембра 1928. године. Смиљин изразити таленат је уочен већ у раном детињству, и у седмој години је прикључена правословном црквеном хору. У мају 1942. године је, заједно са својом и осталим српским породицама из Јасеновца, одведена у логор Стара Градишка. Са преживелим члановима породице, мајком и обе сестре, вратила се у родни Јасеновац након три године.

Убрзо по завршетку Другог светског рата постаје члан певачке групе у новооснованом Културно-умјетничком друштву „Јасеновац“. Као редовна чланица српског црквеног хора, наступала је на свим локалним православним свечаностима на којима се сабирао народ из читавог округа. Смиљи је, као изванредној певачици, понуђено да се пресели и дошколује у Београду како би постала једна од солисткиња Радио Београда. Међутим, она је то одбила желећи да остане у родном крају. Избегла је у Србију 1991. године и живела са породицом у Београду.

Извор: Епархија славонска

Најновије вести

Повезане вести