Уснуо у Господу протојереј Лазар Бараћ, парох прокупачки

Published On: 01/01/2021

Обавештавамо сав верни народ Епархије нишке и све познаваоце блаженопочившег протојереја Лазара Бараћа да се његова душа преселила у Небески Јерусалим у ноћи између 31. децембра 2020. и 1. јануара 2021. године.

Протојереј Лазар Бараћ је рођен 28. октобра 1956. године у Великој Плани код Прокупља, од оца Влатка и мајке Србијанке. Основно образовање је завршио у родном месту, након чега уписује Српску православну богословију Светих Кирила и Методија у Призрену. Након завршене петогодишње средње школе уписује Православни богословски факултет у Београду. У брак са супругом Радмилом, са којом има кћерку Биљану, ступа 20. јула 1980. године. Епископ нишки Иринеј га рукополаже у ђаконски чин 8. септембра 1982. године, а сутрадан у презвитерски чин и поставља га за пароха прве прокупачке парохије.

У току свог пастирског рада, подигао је параклис Светог Романа у Горњој Стржави и џркву Светих лекара Козме и Дамјана у кругу прокупачке болнице. Основао је хор Светог Прокопија 1997. године. Због свог пастирског рада одликован је чином протојереја. 

Тело блажене успомене протојереја Лазара Бараћа биће изложено у храму Светог великомученика Прокопија 2. јануара 2021. године. Света заупокојена Литургија биће служена се са почетком у 8 часова, док ће се опело служити са почетком у 11 часова. Након опела, сахрана ће се обавити на градском гробљу у Прокупљу.

Извор: Епархија нишка

Најновије вести

Повезане вести