Уснуо у Господу протојереј Никола Трајковић

Published On: 01/01/2021

Припреме за радосни дочек Богомладенца Христа ове године осенчене су тугом због растанка са многим вољенима широм света док међу новопрестављеним члановима Богом спасаване Епархије рашко-призренске посебно место заузима протојереј Никола Трајковић, парох доњекормињански.

Протојереј Никола Трајковић је рођен 8. септембра 1961. године, као четврто дете Новице и Браниславке Трајковић из Доњег Кормињана код Косовске Каменице. Од малена је био привржен Цркви помажући свештеницима у њиховом служењу Богу и народу што је већ наговештавсло његов животни позив. Православну Богословију Светих Кирила и Методија уписује 1976. да би дипломирао 1981. године. У браку са својом животном изабраницом Бојаном Трајковић добио је два сина и кћерку. На празник Рођења Пресвете Богородице, 21. септембра 1985. године, бива рукоположен за презвитера Цркве Христове у храму Светога оца Николаја у Гњилану. 

Своју пастирску службу парохијског свештеника обављао је у Косовској Витини, Косовској Каменици, Доњој Гуштерици увек, и у најтежим врменима, сведочећи име Божје и радост служења свете Литургије. Сведочећи Јеванђеље мећу својим сељацима, рођацима он је увек био узорни пастир спреман да помаже, поучи, да исправи оне који не маре за пост и Цркву. Сав тај труд био је плод љубави и жеље да се људи спасавају, да буду православна заједница и да сведоче Господа. Посебна радост проте Николе било је отварање манастира Успења Пресвете Богородице, који је по благосолову Епископа рашко-призренског Теодосија, основан у његовом родном Кормињану. Иако слабог здравља, усрдно и у сваком тренутку, заједно са осталом браћом свештеницима, старао се да настојатељица Ирина и настојатељица Сара увек у храму имају Службу Божју, духовну подршку и материјалну помоћ.  

Отац Никола је један од дивних, од народа вољених, служитеља светог олтара који се за овај свети позив определио у време када је то било својеврсно исповедништво вере. Његово прерано упокојење, нагло је окончало његову земаљску мисију у месту са кога се отиснуо у живот на поприште духовне борбе за Царство Небеско, његовом родном Доњем Кормињану. На њему су се испуњавале речи молитве: „Да тих и миран живот проведемо у свакој побожности и чистоти” а са вером се молимо, уз бројну духовну паству оца Николе, и да: „Добар одговор да на страшном суду Христовом!”

Извор: Епархија рашко-призренска

Најновије вести

Повезане вести