Уснуо у Господу протојереј-ставрофор Јован Клајић

Published On: 24/11/2021

У уторак, 23. новембра 2021. године, на дан Светих апостола Олимпа, Ераста и Родиона, у 78. години живота упокојио се у Господу протојереј-ставрофор Јован Клајић, свештеник у пензији. Рођен је на салашу Чворковац, недалеко од Даља, 9. јула 1943. године, као треће дете родитеља оца Бранка Клајића и мајке Драгице, рођене Варница. По завршетку основен школе 1959. године уписује Српску православну богословију Светог Саве у Београду. Након завршетка богословије 1964. године, по благослову Епископа сремског Макарија, 13. октобра 1966. године у Чепину склапа црквени брак са својом изабраницом Љубицом Тодоров из Товаришева. Дана 20. октобра 1966. године епископ Макарије га рукополаже у храму Светога архангела Михаила у Чепину у чин ђакона, а 20. новембра исте године у чин презвитера и бива постављен за привременог пароха ердевичког, бингулског и љубског са седиштем у Ердевику.

Веома дробро примљен као млади свештеник, одмах организује верски живот у парохији која тада, у комунистичко време, није био баш на завидном нивоу. Бећ 1971. године, генерално је споља уређена црква Преноса моштију Светога оца Николаја у Ердевику и капела Светога великомученика Георгија у Бингули. Трудом и залагањем оца Јована 1974. године генерално је обновљена, готово порушена у току Другог светског рата, црква Светог великомученика Димитрија у селу Љуба на Фрушкој гори. Троносање и освећење храма извршио је епископ Макарије, који је том приликом одликовао оца Јована правом ношења црвеног појаса, похваливши га за његов неуморни труд и рад на њиви Господњој, где је свега 18 домова успело генерално обновити храм.

За посебне заслуге, а по потреби службе, 1. новембра 1974. године постављен је за пароха прве парохије даљске. Епископ бачки и администратор сремски Никанор, на други дан Васкрса 1980. године одликује га чином протонамесника. Доласком на даљску парохију, наставља се успешан рад оца Јована на подизању нивоа верског живота, али упоредо с тим, врше се и припреме за генералну обнову храма Светог великомученика Димитрија у Даљу. У склопу тога 1984. године постављен је нови торањ с бакром. На светој Литургији 14. маја 1989. године, приликом освећења и троносања храма Светог великомученика Димитрија у Даљу, одликован је чином протојереја. Освећење храма извршено је у присуству Патријарха српског Германа и епископа жичког Стефана, тимочког Саве и сремског Василија.

После 18 година, по потреби службе, а по одлуци Епископа осечкопољског и барањског Лукијана 1992. године премештен је на парохију Ердут, у којој је такође служио напаћеном и многострадалном српском народу. На предлог епископа Лукијана, 1996. године, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве одликовао га је највишим чином за мирског свештеника, чином протојереја-ставрофора, с правом ношења крста. Убрзо после тога, 1998. године, поверена му је душност да успостави црквени живот у напуштеним и у рату уништеним парохијама Чепин, Допсин, Мајар, Слободна Власт, Будимци, Бела Лоза и Белишће.

Света заупокојена Литургија биће служена 25. новембра 2021. године у 10 часова у Саборном храму у Даљу. Опело ће бити служено у 12 часова, након чега ће тело покојника бити сахрањено на српском православном гробљу у Даљу.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска

Најновије вести

Повезане вести