Уснуо у Господу протојереј-ставрофор Драгољуб С. Малић

Published On: 21/04/2021

Протојереј-ставрофор Драгољуб С. Малић уснио је у Господу 19. априла 2021. године. Рођен је 26. априла 1936. године у Рекавицама, Бања Лука, данашња Република Српска, тадашња Краљевина Југославија, од оца Чедомира, четничког борца тпора против нацистичких окупатора и комунистичких револуционара током Другог светског рата, и Радојке (рођене Балабан) Малић. Похађао је Богословију Светог Саве у Београду, дипломирао је 1960. године. Југославија је још увек била под диктатуром која није дозвољавала емиграцију, па је побегао са пријатељем у Италију, где је му организација Amnesty International пружила уточиште и помаже да емигрира у Сједињене Америчке Државе. Једно време проводи у Богословији Светог Владимира у Њујорку, а студирао је на Универзитету Колумбија, Технолошком институту Милвоки и Пен Стејт Универзитету. Пошто се 1962. године оженио са Марином Гороњоом, рукоположен је за ђакона у Саборној цркви Светог Саве у Милвокију , а затим за свештеника у цркви Светог Саве у Гарију, Индијана.

Служио је као помоћник свештеника у Саборној цркву у Милвокију пре него што је постао парохијски свештеник цркве Светог Георгија у Фарелу, Пенсилванија. Свештеник-оснивач је цркве Светог Луке у Вашингтону, а био је и парох цркве Светог Николе у ​​Вилмердингу. Године 1971. године са парохијским одбором, добротворним организацијама и парохијанима саградио је нову цркву у Монровилу, Пенсилванија.

Служио је као архијерејски заменик Епархије источноамеричке Српске Православне Цркве, копредседавајући Одбора за помоћ избеглицама Епархије источноамеричке (одбор је одликован орденом Светог Саве), духовник Кола српских сестара и  администратор Националног свештеничког пензијског фонда.

За собом је оставио супругу Марину (рођену Гороњу), ћерку Кристину, синове Алексу и Николу, девет унука и праунучади.

Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј служиће 23. априла 2021. године опело у цркви Светог Николе у Монровилу, Пенсилванија, док ће света заупокојена Литургија бити служена на Лазареву суботу, 24. априла 2021. године. Сахрана ће бити одржана на Велики понедељак, 26. априла 2021. године, у манастиру Светог Саве у Либертивилу. Вјечнаја памјат!

Извор: Епархија источноамеричка

Најновије вести

Повезане вести