Уснуо у Господу протојереј-ставрофор Владимир Цупаћ

Published On: 19/01/2021

Дана 17. јануара 2021. године, на празник Светих 70 апостола предао је своју племениту душу Господу неуморни посленик на њиви Господњој београдски парох у пензији протојереј-ставрофор Владимир Цупаћ.

Прота Владимир Цупаћ је рођен 20. априла 1944. године у селу Корлат у кршној Далмацији, од оца Ђерасима и мајке Даринке, касније мученички пострадале у злогласној Олуји. Након сиромашног и мукотрпног детињства по Божјем призиву, а из велике љубави, одлази из кршне Далмације у Богословију београдско-карловачку, а након завршетка и склапања брака са Милицом, рођ.Ћаћић, бива рукоположен  1964. године у Београду за пароха у Мемској код Сиска, Епархија горњокарловачка.

У времену комунистичког терора тада 21-годишњи младић великом храброшћу, преданим пастирским радом, вером, надом и љубављу гради живу Цркву и приводи заблуделе овце Господу. И данас народ тих крајева га се сећа са великим поштовањем и радошћу.

По Божјем допуштењуј долази у село Ритопек, Архиепископија београдско-карловачка, где оставља дубок траг међу становницима тог села. Трећа и најдужа станица била је вождовачка црква Светих цара Константина и царице Јелене у којој је прота крунисао своју духовност и у њој наставио успешан пастирски рад ширећи своју паству. Следећа његова кратка али значајна станица је црква Александра Невског. Умировљен је и пензионисан 2007. године у храму Покрова Пресвете Богородице. Наравно, тиме се његово даље залагање не зауставља. Наставља да живи скромним животом дајући утехе и духовне савете свима којима је Божја помоћ потребна. У складном браку са супругом Милицом добио је сина Србољуба и ћерку Светлану. Био је поносан на своју унучад Душана, Наду, Јовану и Анастасију.

Нашег драгог проту Владу испратићемо 21. јануара 2021. године. Света заупокојена Литургија биће служена у храму Светог Вазнесења Господњег у Болечу са почетком у 9 часова, у наставку чин опела и сахрана на гробљу у Болечу. Вјечнаја памјат бољеном проти Владимиру!

Старешина храма Светог Вазнесења Господњег у Болечу
Јереј Дејан Бурсаћ

Повезане вести