У Богородичином храму у Бечу прослављен празник Христовог Рођења

Published On: 12/01/2021

На празник Христовог Рождества Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј служио је свету архијерејску Литургију у Богородичином храму у Бечу. Саслуживали су протојереј Драган Бирташевић, архијерејски намесник за источну Аустрију, јереј Драган Будак и протођакон Роман Фишер. Гост Епископа и парохије био је теолог г. Милан Кострешевић, докторант из Швајцарске, који је прочитао Апостол. На служби је појао хор храмовне појнице.

Литургији је присуствовао из епидемиолошких разлога ограничен број верника, који су се држали препорука и прописа надлежних здравствених служби у Аустрији.

У току Литургије епископ Андреј је поздравио присутни народ, честитао им велики празник Христовог Рођења и похвалио га због ревности, као и због држања свих прописаних препорука поводом епидемије.

-Велика тајна наше вере се открила Рођењем Христовим. Бог воли човека и овај свет, Он се рађа као човек и поистовећује се са њим у свему, осим у греху, да би човека усиновио и вратио у заједници са Богом. Човек није више отуђен од Бога, није више у непријатељству са Богом, већ у богосиновској заједници са Богом. По среди је велика тајна Божјег промишљања, устројства и руковођења човечанства ка томе крајњем циљу и смислу човековог постојања на земљи, заједничарењу Бога и човека у љубави, беседио је владика Андреј.

На крају Литургије подељена је нафора, а хор певнице, састављен од младих и талентованих појаца одушевљено је певао божићне песме у част новорођенога Христа. Сви верни су понели из храма празничну радост и одушевљење које се прелило из Цркве на вернике и њихове домове.

Иако је Божић ове године био под одређеним ограничењем, то није омело народ Божји у Бечу, да дође у великом броју у Цркву, да прославе радосно велики празник, као што је то учињено и у отаџбини и широм света где живи благоверни српски народ, који је утемељен на вери светих отаца и светлих и верних предака.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести