У Виницкој код Берана откривен споменик капетану Лексу Саичићу

Published On: 23/07/2021

На празник Светог великомученика Прокопија, 21. јула 2021. године, у Виницкој код Берана, код цркве Свете Тројице, откривено је спомен-обележје Александру Лесу Саичићу. Сабрању је присуствовао велики број житеља Виницке и осталих села, а споменик познатом црногорском јунаку, капетану царске руске и црногорске војске Александру Лесу Саичићу, који је рођен у Виницкој, а прославио се у Руско-јапанском рату (1904–1905. године), погубивши чувеног јапанског самураја у двобоју код Владивостока, па је и одликован највишим орденима ондашње Русије, открио је најстарији потомак тог васојевићког витеза и хероја. 

На свечаности, уприличеној поводом откривања споменика, говорио је изабрани Епископ будимљанско-никшићки г. Методије:

„Личност Лекса Саичића треба да нам свима буде примјер у храбрости, пожртвовању, милосрђу и љубави према ближњима. Није чудо што се у овом мјесту устројио овако диван храм, који је посвећен Светој Тројици Богу љубави. Из овог мјеста је потекао јунак за којег је чула и велика Русија, а он је био толико велики да је и велика Русија за њега чула и послала овдје своје представнике да одају почаст данашњем празнику овог мјеста, гдје се, послије 110 година од његовог упокојења, подиже биста са његовим ликом. А тај лик је прво створио Господ, стварајући човјека створио га је по свом лику, а онда и сви ми који после долазимо и рађамо се у овом свијету, сљедујемо за тим великим ликовима који су нам утабали стазе, којим путем треба да идемо“.

„Ово мјесто је увијек била ликоливница великих ликова и великих људи. Он нам је примјер и опомена какви треба да будемо, храбри, пожртвовани, милостиви, пуни љубави према другоме, ближњему своме, да не штедимо ништа да дамо за другога, па макар то био и сам живот наш, јер је Господ рекао да љубави од ове веће нема да ко живот свој положи за ближњега свога. Тако је и Лексо отишао знајући зашто је отишао и за шта се бори. Зато је прослављен и у Русији, и овдје у свом мјесту, и у Црној Гори. „Да нас Господ укријепи, да нам он буде примјер какви треба да будемо, а надам се да хоћемо молитвама наших светих предака, који су били велики витезови духа као што је био Лексо. Поздрављам вас и Бог вас благословио“, поручио је Епископ Методије.  

Беране данас слави Дан општине, који је, ове године, увеличан, такође, откривањем споменика капетану Александру Лексу Саичићу. Догађају у Беранама присуствовао је, поред осталих, и амбасадор Руске Федерације у Црној Гори г. Владислав Маслеников, док је на свечаности у Виницкој био присутан његов изасланик.  Након откривања споменика, код цркве Свете Тројице у Виницкој, уприличен је пригодан културно-уметнички програм.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Најновије вести

Повезане вести