У Грачаници обележено 18 година од Погрома Срба на Косову и Метохији

Published On: 18/03/2022

-Наше страдање и обнова сведоче да нас никакво насиље и претње не могу натерати да наслеђено оставимо и препустимо онима који нису имали поштовања ни према светињи Часног крста, као ни према иконама и гробовима покојника, поручио је владика Теодосије.

Годишњица погрома српског народа на Косову и Метохији обележена је парастосом којуи је у манастиру Грачаници служио Пресвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије у молитвеном присуству чланова породица невино пострадалих жртава, директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петра Петковића, представника локалне самоуправе и верног народа.

После парастоса положене су беле руже код спомен обележја постављеног у знак сећања на нестале особе на Косову и Метохији. На академији организованој у Дому културе у знак сећања на невино пострадале епископ теодосије је истакао:

-Данас, на осамнаесту годишњицу Мартовског погрома, молитвено се сећамо пре свега жртава које су пострадале тих дана у изливу насиља са циљем да се протера што више Срба са Косова и Метохије и да се што више наших светиња уништи. Било је страшно видети и рушевине наших цркава  и манастира који су страдали од Призрена, Ђаковице, Пећи, Јужне Митровице, Подујева, Вучитрна, Приштине, Поморавља, а још теже је било утешити све избеглице који су, и поред присуства међународних мировних снага, остали без свега што су имали. Они су протерани из својих домова у којима су уз велике муке успевали да опстану сво време након 1999. године. 

-На ову нашу трагедију и страдање, од чега нам је остала дубоко рана, сећамо се не са горчином, већ првенствено са болом у срцу због људског безумља оних који су, не знајући шта раде, безумно насртали на незаштићене људе и уништавали векове наше историје. Вероватно су они, као и сви који су их на то подстицали, мислили да ће нас тиме уплашити и протерати заувек са нашег светог Косова и Метохије, али није било тако. Мартовски погром, колико год нам је био тежак ударац, још више нас је обавезао да истрајемо и останемо као своји на своме и не препустимо оно што је наш народ вековима стварао другима који су храбри само када су пред њима незаштићени и немоћни. Зато је наша Црква врло брзо донела одлуку да се обнове порушене и запаљене светиње. Много је старог изгубљено, али оно што смо обновили сад је још сјајније и лепше. Наше страдање и обнова сведоче да нас никакво насиље и претње не могу натерати да наслеђено оставимо и препустимо онима који нису имали поштовања ни према светињи Часног крста, као ни према иконама и гробовима покојника, поручио је владика Теодосије.

Извор: Епархија рашко-призренска

 

Најновије вести

Повезане вести