У Израелу откривен 1500 година стар хришћански натпис

Published On: 05/02/2021

На северу Израела откривена је 1500 година стара плоча на којој је, на старогрчком, исписано: „Христос, рођен од Марије. Ово дело саградили су од темеља најбогобојажљивији и најпобожнији епископ [Теодо]сије и бедни Т[ома]. Ко уђе нека се моли за њих.”

Плочу са натписом открио је израелски тим археолога из Израелске управе за антиквитете (IAA) током ископавања на северу Израела. Ранохришћански натпис пронађен је у селу Ет-Тајиба, у Израелској долини. „Реч је о посветном натпису који је угравиран приликом изливања темеља цркве”, речи су др Лије Ди-Сегни, која ради као истраживач при Археолошком институту Јеврејског универзитета у Јерусалиму, а која је дешифровала текст.

Натпис је откривен током ископавања некад величанствене цркве, у којој су се налазили и мозаички плочници украшени геометријским дизајном, а која је била изграђена у византијском или раноисламском периоду. Иако је утврђено да је натпис био уграђен у зид, натпис је испрва, као благослов, морао стајати у оквиру улазних врата цркве, где су људи могли да га виде. Сâм камен са натписом коришћен је поново као грађевински материјал, што сугерише да је грађевина била срушена и поново саграђена. Грађевина је откривена приликом копања пред почетак реализације новог пројекта за изградњу пута у Израелској долини, а тим истраживача са сигурношћу тврди да натпис потиче из цркве, а не из манастира. Према њиховим речима, натпис поздравља оне који улазе и благосиља их, због чега је јасно да је грађевина црква, а не манастир, будући да су цркве на свом улазу дочекивале вернике, док манастири то нису чинили.

Формулација „Христос, рођен од Марије” често је коришћена на почетку натписâ и докумената тог времена, док су саму фразу употребљавали хришћани да би се заштитили од „зла ока”, древне клетве из грчке и римске културе која би безазленим појединцима донела несрећу. У овом конкретном случају, фраза је стојала изнад улаза у цркву како би одбијала зле духове. С друге стране, Теодосије, за кога текст наводи да је оснивач грађевине, био је један од првих хришћанских епископа. Служио је као обласни архиепископ – врховни верски ауторитет митрополије у Бет Шеану (Скитопољ), којој је припадала Ет-Тајиба. Његово име појављује се у документима који су везани за епископске саборе.

Према речима археолога, резултат ископавања су проналасци из различитих периода и они су осветлили дугачак низ насеља који припадају истој долини, као и село Ет-Тајиба, али и статус Ет-Тајибе међу локалним насељима. Сама Ет-Таjиба била је хришћанско село у византијском периоду (од 5. до 7. векa), а касније је постала место за тврђаву крсташа. На самом овом месту прво су откривени остаци цркве из крсташког периода, а нешто касније откривен је и манастир. Регион Израелске долине чува многа сведочанства о ранохришћанском животу. Према речима др Валида Атраша из Израелске управе за антиквитете „ово је први доказ о постојању византијске цркве у селу Ет-Тајиба и додаје се другим проналасцима који потврђују активности хришћана који су живели у овом региону”.

приредио вероучитељ Ђорђе Гојић

Извор: Епархија бачка

Најновије вести

Повезане вести