У манастиру Девичу прослављен Свети Јоаникије Девички

Published On: 17/12/2021

-Највећа захвалност што је девички манастир жив и што се у њему богослужи јесте управо мати игуманији и сестрама, на које је Свети Јоаникије пренео љубав према Богу и према светињи. Оне су верне овој светињи, као што невеста бива верна женику своме. Ни по цену смрти, нити било каквих невоља, оне не помишљају да напусте ово свето место, чиме свима нама дају пример шта значи бити веран Богу и како му служити, беседио је владика Теодосије.

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије служио је 15. новемра 2021. године, на празник Светог пророка Авакума, Светог цара Уроша и Преподобног Јоаникија Девичког, свету архијерејску Литургију у манастиру Девичу.

-Данас прослављамо Преподобног Јоаникија Девичког, необичног светитеља који је у средњем веку заблистао на овим просторима у роду српском. Само љубав неизмерна према Богу одвојила га ја од дома својих родитеља у Црноречку пустињу, где се прво подвизавао у пећини, а затим дошао у ове шуме и у једној шупљој букви нашао себи станиште. Није му било потребно да има богатство земаљско, јер је он био исуњен оним непролазним Христовим благом, оним богатством које не пролази и које не пропада, за које Господ рекао да лопови не могу да украду и да рђа не може да квари, беседио је владика Теодосије.

Епископ Теодосије је честитао славу сестринству манастира, речима благодарности, јер упркос разним искушењима, сестринство остаје верно Светом Јоаникију и његовим моштима:

-Највећа захвалност што је овај манастир жив и што се у њему богослужи јесте управо мати игуманији и сестрама, на које је Свети Јоаникије пренео љубав према Богу и према светињи. Оне су верне овој светињи, као што невеста бива верна женику своме. Ни по цену смрти, нити било каквих невоља, оне не помишљају да напусте ово свето место, чиме свима нама дају пример шта значи бити веран Богу и како му служити.

Извор: Епархија рашко-призренска

Најновије вести

Повезане вести