У манастиру крај Новог Места по први пут прослављена слава

Published On: 23/09/2021

-Сваки долазак овде треба да нас подсећа на врлине мајке Божје и даје нам подстрек да их и сами стичемо, казао је протосинђел Венијамин.

У манастиру Рођења Пресвете Богородице крај Новог Места, првом православном манастиру у Словенији, 21. септембра 2021. године је прослављена слава – Мала Госпојина. Божанствену Литургију служио је протосинђел Венијамин, сабрат манастира Свете Петке у Загребу. Монахиња Касијана, која гради ту свештену обитељ, припремила је празничну трпезу за хришћане који су се из разних крајева Словеније окупили како би заједно по први пут прославили манастирску славу.

Протосинђел Венијамин је поручио да верује да ће, као што је Рођење Пресвете Богородице донело спасење целоме свету, и манастир који се гради бити на спасење свима онима који ће у њега долазити са вером и љубављу, тражећи духовну утеху и сједињујући се са Господом Христом на светим Литургијама.

-Пресвета Богородица родила се од Јоакима и Ане, не безгрешно, јер у том случају Она не би била права представница палог људског рода. Рођена је са свим последицама прародитељског греха, али се, због светости свога живота и безусловног поверења у Бога, удостојила да роди Сина Божјег – Спаситеља света. Као што је кроз стару Еву у свет ушла смрт, тако је кроз Нову Еву – Богородицу, засијао нови живот свету, подсетио јпротсинђел Венијамин и додао:

-Богородицу називамо још и часнијом од херувима и неупоредиво славнијом од серафима, па чак и вишом од анђелских сила. На ту висину смо сви позвани. У Богородици налазимо истински пример на који треба да се угледамо – Њој да следујемо у побожности, смирењу, молитви, послушању. Због тога сваки долазак на ово свето место треба да нас подсећа на врлине мајке Божје и да нас подстиче да те врлине и сами стичемо.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Најновије вести

Повезане вести