У Солт Лејк Ситију постављен нови парохијски свештеник

Published On: 08/04/2021

У Недељу крстопоклону, 4. априла 2021. године, Епископ западноамерички Максим је служио свету Литургију у храму Светог архангела Михаила у Солт Лејк Ситију, у држави Јути, уз саслуживање јереја Миљана Алексића и у присуству верног народа.

У беседи по читању Јеванђеља, Владика је посебно истакао значај Крста као символа који у себи спаја две супротности, страдање и победу. Крст већ садржи Васкрсење и победу над смрћу због тога што је Онај који је распет на њему Господ славе, и Његова смрт аутоматски брише смрт  и зло. Васкрсна и есхатолошка димензија Крста чини да он за једне бива ”саблазан” – пошто га не прихватају, док за оне који га прихватају Крст представља ”Божју силу и Божју премудрост” (ΙКор. 1, 24). Отуда не чуди да ми у нашем Предању имамо свијест да када се обраћамо Крсту као да се обраћамо личности (”Радуј се животворни Крсте…”). Владика је напоменуо и то да сваки човек треба да буде способан да носи свој крст, јер Бог ни једном човеку не даје више него што он може да понесе и поднесе.

Овај дан је у животу парохијске заједнице био значајан јер је на парохијску дужност званично ступио нови парох, јереј Миљан Алексић, кога је владика Максим представио верном народу и који је истога дана преузео старање о парохији. Владика Максим је изразио наду да ће постављање новог пароха, после дужег времена, бити знатно унапређен литургијски и молитвени живот међу верним народом у Солт Лејк Ситију.

Извор: Епархија западнамеричка

Најновије вести

Повезане вести