У сусрет 800. годишњици рођења Светог кнеза Александра Невског

Published On: 08/02/2021

Дана 4. фебруара 2021. године у Светотројичној лаври Александра Невског у Петрограду одржан је састанак радне групе организационог одбора за прославу 800. годишњице рођења Светог кнеза Александра Невског. Састанком је председавао игуман манастира Епископ кронштатски Назарије који је најавио низ догађаја којима ће бити обележена значајна годишњица руског народа.

Догађају су присуствовали: вицегувернер Петрограда Александар Белски, саветник гувернера Лењинградске области Вјачеслав Санин, председник Градског комитета за омладинску политику и интеракцију са јавним организацијама Богдан Заставни, председник Градског комитета за штампу и сарадњу са медијима Владимир Рјабовол, шеф Одељења градске управе за односе са верским удружењима Владимир Иванов, шеф регионалног одељења за сарадњу са верским удружењима Андреј Друслијаков, шеф Одбора за културу Петрограда Катерина Степанова, проректор за културу, декан Факултета црквених уметности Петербуршке богословске академије Елена Гундијаева и Наталија Родоманова, шеф сектора комуникација у информативном одељењу Петроградске епархије и прес центру Лаврњ Александра Невског.

Епископ Назарије је рекао да ће крајем фебруара бити представљен комплет од четири јубиларне медаље са сликама догађаја из живота Светог Александра Невског и местима која су са њим повезана (Новгород, Переслав, Владимир, Петроград). Стотину првих комплета је направљено у ковници у Петрограду. Представиће се монографија кандидата историје уметности и руководиоца иконописачке и рестаураторске радионице Лавре Дмитрија Мироненка „Лик Светог Александра Невског у руској уметности од XIV до раног XXI века“. Илустративни материјал представљају фотографије експоната из фондова 35 водећих музеја Русије, укључујући Ермитаж, Руски музеј, Третјаковску галерију, Московски Кремљ, Државни музеј лепих уметности Пушкин – више од стотину дела иконописа, монументалног и штафелајног сликарства, мозаика, скулптуре и јувелирске уметности.

Владика Назарије је такође рекао да је укључен у радну групу регионалног организационог одбора за прославу годишњице, којом председава гувернер Александар Дрозденко. Организациони одбор укључује архијереје Петроградске митрополије. На следећем састанку, који је заказан за средину фебруара, разговараће се о плану догађаја за Лењинградску област посвећеном 800. годишњици рођења Светог кнеза Александра Невског. Предложено је полагање темеља за Александров врт јоргована у Никољском скиту лавре Александра Невског у округу Кингисеп, као и да се главна места у региону повезана са животом Светог кнеза означе постављањем спомен-табли са бистом тог светитеља. Значајан догађај који ће се временски подударити са вероватним датумом рођења Светог кнеза – 12. јуна, биће изложба икона из цркава Митрополије.

Елена Гундијаева је рекла да ће 6. децембра на церемонији затварања јубиларне године у Александринском позоришту бити представљена музичко-књижевна композиција уз учешће хорова и група Државног универзитета под називом „Шта? Где? Када?” посвећена личности и епохи кнеза Александра Невског. Екатерина Степанова је представила календар културних догађаја за наредну годину у којем догађаји годишњице заузимају значајан део. Наталија Родоманова је рекла да ће веб страница посвећена годишњици ускоро бити покренута.

Извор: Московска Патријаршија

Најновије вести

Повезане вести