Федерико Ломбарди: У новом свету дигиталних комуникација

Published On: 22/03/2021

Поводoм 90. годишњице Радио Ватикана, Федерико Ломбарди, бивши директор Прес-службе Свете Столице, пише: Свет комуникације се променио. Телевизија је одавно преузела водећу улогу и њена мрежа се силовито развила на таласима напретка дигиталних технологија. Глас Ватиканског радија се све више ширио уз слике директног преноса Ватиканског телевизијског центра и видео исечака објављених на YоuТube каналу. Ватикански радио је такође покренуо напредну дигитализацију свих својих средстава за обраду и пренос гласа и отворио своју интернет страницу која је брзо обогаћена прилозима и садржајима на различитим језицима.

Док су радијски кратки таласи могли стићи у све крајеве света, али само у тренутку када су емитовани, интернет омогућава нова средства за приступ, он може капиларно ширити и а сав емитовани садржај остаје доступан не укључујући само глас, него и писани текст и слике. Могућности су неизмерне, посебно из угла вишејзичности. Истовремено, путем интернета свака особа, ако има потребна средства, може доћи на било коју интернетску страницу и са њом комуницирати. Стратегија развоја светске католичке радио мреже на различитим фреквенцијама помало постаје застарела и ватиканске сателитске станице више нису потребне. Уредници, који су до недавно морали своје текстове писати и читати пред микрофоном, данас објављују информације на интернетској страници користећи Facebook и друге друштвене медије како би проширили подручје свог деловања. Видео и аудио снимак Папине васкршње поруке 2009. године је објављен на YоуТube каналу са потпуним писаним текстом на 27 различитих језика! Сa ограниченим средствима која су била на располагању, то је био нови подухват, врло тежак, али неизбежан и прекрасан изазов.  

Против Ватиканскога радија, односно против одашиљачког центра Santa Maria di Galeria, 2001. године покренута је насилна кампања због „електро смога“, то јест због сметњи и наводних штета за здравље које је проузроkovalo зрачење електромагнетних таласа. Охрабрени тадашњом тренутном изборном климом, а затим и све већом осетљивошћу за природну околину, расправе у медијима, по нашем мишљењу лажне, трајале су дуго; нису недостајали ни судски процеси, што је центар Santa Marioa di Galeria погодило. Прекрасан антенски систем за средње таласе, са своја четири торња висока 90 метара, који је гарантовао добру покривеност европског континента, више не постоји. Временом, пошто су друге радијске станице повећале број понављања преноса емисија Ватиканског радија и после ширења комуникација путем интернета и емитовање на кратким таласима је радикално смањено. Након 50 година деловања, убрзала се силазна кривуља пропадања одашиљачког центра Santa Maria di Galeria. Међутим, комуникацијски систем Ватиканског радија се није обесхрабрио, већ је, напротив, на изазове новог миленијума одговарао вредно и креативно како предузимањем првих корака у дигиталном свету који је настајао, тако и усмеравајући пажњу на значај свог деловања… Тако је Ватикански радио дошао до прага предвиђене и очекиване реформе комуникациoног ситема Свете Столице. Ватикански радио је 2016. године престао постојати, најпре је интегриран у нови Секретаријат за комуникацију, а затим у Управу за комуникацију.

Извор: vaticannews.va

Повезане вести