Фестивал манастирских вина у Миријеву

Published On: 21/09/2021

Представљена вина и производи манастира Хиландара, Студенице, Букова, Ковиља, Фенека, Копорина, Тврдоша, Старог Хопова, Сукова, Лелића и Драганац, као и више реномираних српских винарија

У порти храма Светог пророка Илије у Миријеву 18. септембра 2021. године одржан је други по реду фестивал манастирских вина. Сабрање је започето у 14 часова појањем мешовитог, а потом и дечјег хора из храма Светог Пантелејмона у Новом Миријеву, да би се окупљенима након тога обратио Преосвећени Епископ хвостански г. Јустин, који је пренео топле молитвене поздраве и архипастирски благослов Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

Владика је уједно врло надахнуто говорио о значају вина у светој Литургији и суштинској вези са светим Причешћем као је центром духовног живота сваког хрићанина, будући да у светој Чаши препознајемо Христа који је Пут, Истина и Живот, који ослобађа од робовања греху и смрти. После молитве „Оче наш“ коју је произнео хор са верним народом, умировљени Преосвећени Епископ канадски г. Георгије је благословио почетак фестивала.

У име организатора обратио јереј Борислав Петрић, који је пренео захвалност братства и управе храма Светог Илије на благослову Патријарху српском г. Порфирију да се смотра вина поново организује, као и захвалност епископима Георгију и Јустину који су својим доласком показали љубав према храму и молитвено подржали напоре организатора. Захвалност је упућена и Градским пијацама и Управи за заједничке послове Владе Републике Србије као и државном секретару Министарства пољопривреде г. Дарку Божићу на помоћи.

Позиву на фестивал су се одазвали и председник градске општине Звездара г. Владан Јеремић са сарадницима, декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду протојереј Зоран Ранковић, директор Патријаршијске управне канцеларије протосинђел Данило (Гаврановић), ректор Богословије Светог Саве ђакон Радомир Врућинић, архијерејски намесник врачарско-грочански протојереј-ставрофор Драган Станишић, као и велики број свештеника из београдских храмова.

Фестивал је ове године имао 21 учесника, међу којима су били манастири Хиландар, Студеница, Буково, Ковиљ, Фенек, Копорин, Тврдош, Старо Хопово, Суково, Лелић,  и Драганац, као и винарије Радовановић, Цилић, Темет, Деурић, Матаљ, Аглаја и Видак. Овогодишњи фестивал је био обогаћен понудом, будући да су осим вина на манастирским штандовима били и други производи српских светиња, попут меда, сира, ајвара, ракије, мелема, тамјана, што је била изврсна прилика присутнима да се упознају са животом и економијом самих манастира, као и да куповином поменутих производа помогну напоре монаштва да се светиње обнове и украсе. И ове године етно-ресторан Завичај је даривао изврсне производе, а иконописачки студио Ихтис је презентовао своју понуду ручно рађених икона.

Духовно сабрање је увеличано концертом Србских православних појаца у 18 часова, на радост великог броја учесника и посетилаца, који су имали јединствену прилику да се кроз репертоар духовно освеже и опомену Косовског завета и светиња. Фестивал је завршен око 20 часова онако како је и започет – молитвом благодарења Богу, у жељи да дивна свечаност коју је парохијска црква Светог пророка Илије приредила својим верницима постане својеврсна традиција.

јереј Борислав Петрић

Најновије вести

Повезане вести