Форум словенских култура

Published On: 15/04/2021

Потпредседница Владе Србије и министар културе и информисања Маја Гојковић састала се данас са директорком Форума словенских култура Андрејом Рихтер, која је у посети Србији, а на састанку је истакнуто да је повезивање и сарадња у области културе земаља чланица Форума изузетно важна како би култура са словенског простора била препознатљивија.

Гојковић је нагласила да је за Србију важно успостављање интензивнијих билатералних односа у области културе са земљама словенских култура и додала да има простора да култура словенских земаља буде присутнија.

Гојковић, која је председавајућа Управног одбора Форума, разговарала је са Рихтер о плановима и приоритетима рада Форума у наредном периоду, посебно на припремању новог петогодишњег програма рада од 2022. до 2027. године.

Рихтер је говорећи о пројектима Форума словенских култура истакла посебно значајан пројекат – Едиција „100 словенских романа”, првог књижевног пројекта Форума, који је сада са 108 аутора у девет земаља највећи међународни културни, књижевни и промотивни пројекат словенске литературе и представљања словенске књижевности, а тако и највећи пројекат у који је тренутно укључена српска књижевност.

Рихтер је указала на важност награде „Жива“, која се додељује најбољим музејима у словенским земљама, чија је сврха да препозна, промовише и награди  пројекте и праксе у музејском сектору, те нагласила да су музеји у Србији остварили велики помак у раду, а Гојковић је напоменула да је Србија недавно донела Закон о музејској делатности, који ће додатно унапредити и осавременити рад музеја и заштиту културног наслеђа.

Гојковић и Рихтер су договориле да у оквиру доделе награде „Жива“ буде организована међународна конференција у Београду у септембру уколико то епидемиолошка ситуација буде дозволила.

Гојковић и Рихтер су истакле значај очувања и заштите културне баштине, разговарале о динамичнијој сарадњи у наредном периоду на пољу промовисања културе земаља словенског говорног подручја и сагласиле се о значају промовисања културе словенских народа и у оквиру УНЕСКА и других међународних организација.

Извор: kultura.gov.rs

Најновије вести

Повезане вести