„Хиландарски кутак“ у библиотеци у Врању

Published On: 17/02/2022

У јавној библиотеци Бора Станковић у Врању 17. фебруара 2022. године отворен је „Хиландарски кутак” за који су дониране књиге из библиотеке манастира Хиландара.

Свечаности су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, игуман хиландарски архимандрит Методије, градоначелник Врања др Слободан Миленковић, заменица градоначелника гђа Зорица Јовић, игуман манастира Светог Прохора Пчињског архимандрит Методије, игуманија манастира Светог Стефана у Горњем Жапском мати Јефремија, директор библиотеке г. Зоран Најдић и многобројне званице.

Градоначелник Миленковић је захвалио на вредној донацији и истакао задовољство што ће на бити ојачана духовна веза Врања и манастира Хиландара: -Наша библиотека бити ће богатија за још једно одељење. „Хиландарски кутак” са близу 900 књига, рукописа, од овог тренутка је на располагању Врањанцима. Ово богатство у литератури садржи религијска, философска, историјска дела, али и најбоље рукописе највећих имена српске књижевности. Искрено се надам да ћемо заједно наставити да обогаћујемо књижевни фонд „Хиландарског кутка” и јачамо нашу духовну повезаност., да заједно чинимо добра дела, у духу православља.

Архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, изразио је велику духовну радост због донације књига из Хиландарске библиотеке, библиотеци „Бора Станковић” у Врању: -Велики број Врањанаца долази у манастир Хиландар, али не само као поклоници, већ и и као људи који су својим радом  допринели обнови наших конака који су страдали у пожару, али и учествовали у другим пословима. У садашњем монашком братству постоје монаси коју су пореклом из овог краја, тако да постоји јака веза Врања и манастира Хиландара, која датира  још од давнина. Данашњом донацијом ова веза добила је нову циглу у свом здању. Надам се да ће читаоци кроз ове књиге моћи да осете благослов који смо желели да поделимо. Потрудићемо да за вашу библиотеку обезбедимо још нека наша нова издања, али и друге књиге које будемо имали могућности да вам пошаљемо, јер нам је жеља да се овај подухват продужи у будућности.

Званице су затим обишле Завичајно одељење, део библиотеке у којем је смештен легат Драгана Миничића Циге и одељење периодике.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести