Храмовна слава на Љубићу код Чачка

Published On: 30/06/2021

Дан крстоваскрсне радости којега створи Господ да се сећамо јунака који су животе положили на Косову 28. јуна, обележен је као храмовна слава на Љубићу код Чачка.

Братство храма је са свештенством, домаћином славе и верним народом, саслуживало свом архијереју, Преосвећеном Епископу жичком г. Јустину, који је началствовао литургијским сабрањем на Богом спасаваном и победоносном Љубићу у храму Светог великомученика кнеза Лазара. Саслуживали: су архијерејски намесник трнавски Мирослав Петров, протојереј-ставрофор Миодраг Милидраг, протојереји Владан Милосављевић и Марко Мирковић, старешина храма Вазнесења Господњег у Чачку, протођакон Александар Грујовић и ђакон Стефан Медар.

Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин се обратио сабрању пригодном беседом. Најпре је подсетио да је Видовдан највећи празник рода српског:

– Одељак из Јеванђеља читан на светој Литургији позива нас на љубав међусобну и подсећа да, будући страни овом свету, свет не љуби оне који њему не припадају. То је показао и сам Господ јер је њега свет првог омрзнуо. Својим животом је прао грехе свих људи од постања до дана данашњег. Јер Господ је дошао у овај свет ради палога човека, ради грешног човека да би опрао грехе наших прародитеља и собом, својим животом опрао грехе свих људи до дана данашњега. Јер они који признају Господа Христа за свога Бога и Спаситеља, они треба да прођу и тај крстоваскрсни пут којим је прошао сам Господ Бог наш.

– Наш народ је сабрао све умне и духовне силе у слободарском Чачку који је одолевао агарјанском зулуму и показао битком на Љубићу да се определио за слободу ради ближњих. Догађај на Газиместану је такође слободарског карактера и молитвено се везује за Цркву Божју. Данас смо се сабрали овде Духом Светим да прославимо самога Господа Бога на светој Литургији да нам та света Литургија отвори очи срца и ума да схватимо да је Косовски завет или косовско опредељење или Видовданска етика, видовдански смисао живота и смрти, очуван у Цркви Божјој. У њој су забележени сви догађаји који су важни за род људски почевши од Оваплоћења Христа до Његовог Другог доласка. Све су то историјске чињенице и догађаји. Највећи пак, догађај за нас православне Србе јесте Видовдан. Зато што смо се ми кроз цара Лазара и његове јунаке једном за свагда определили за Царство Небеско, јер је он говорио: Царство земаљско је за малена, а Небеско увек и довека. И та реч која опонаша, оживљује реч Христову, живи у Цркви и чува се Црквом и зато је за нас Видовдан не просто једна историјска чињеница, један историјски догађај, као што није само историјски догађај битка на Љубићу 1815. године, где су наши храбри преци за отачаство своје и Крст часни и слободу златну дали животе своје за нас, да бисмо ми живели у слободи, беседио је владика Јустин.

– Али та слобода коју ми имамо данас често нас поробљује, јер како каже Свети апостол Павле: Све ми је слободно, али није све на корист. Све ми је слободно, али нећу да ишта овлада мноме, мојим срцем, мојим осећањима, мојим бићем. И ово је дан када се ми опредељујемо, да видимо да ли смо за вечну истину, вечну правду, за истинског Бога или у нама има још везаности за овај привремени свет, за привремено битисање овде у овом видљивом свету. Морамо сами себи да поставимо ово питање и дамо одговор на њега. Везивањем за косовске јунаке догађа се чудо да још постоји нада да ћемо у Призрену певати наше песме, притом никога не угрожавајући. То је уједно и велика обавеза према нашим прецима. Читајте и размишљајте о својој историји, о периоду од скоро пет стотина година проведеним под Агарјанима, када је борба за светиње, веру и националност била жива и присутна. Живећи по ономе што су нам оставили наши преци, обуцимо се у силу са висине, живимо вољом и жељом каквима су живели наши преци, рекао је владика Јустин.

Протојереј Владан Милосављевић је награђен правом ношења напрсног крста за несебично залагање на њиви Господњој. Након ломљења славског колача подељене су епископске грамате великим добротворима за изградњу парохијског дома и осликавање храма, међу којима је био и градоначелник Чачка Г. Милун Тодоровић. Улсеило је освећење Парохијског дома на радост заједнице на Љубићу.

старешина храма јереј Бојан Сујић

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести