Храмовна слава Радић капеле у Суботици

Published On: 23/06/2021

На Духовски уторак, 22. јуна 2021. године, молитвено је прослављена храмовна слава Радић капеле на православном гробљу у Дудовој шуми, у Суботици. Свету празничну Литургију служио је протонамесник Драган Стокин. После прочитаног јеванђелског одељка, свештеник је словом поуке поучио све присутне, после чега је извршен трократни опход око светог храма и служен помен свим Радићима који су на том месту сахрањени.

Овогодишњи кумови Јован Вукајловић, Никола Пашагић и Марија Блесић предали су залог кумства Татјани Попов, Николини Вукајловић, Соњи Вулић, Драгани Ћупурдији и Снежани Илић Бенке, које су се пријавиле да буду домаћини славе за наредну годину.

Марија, удова Тимотија Тиме Радића, 1868. године подигла је капелу са породичном гробницом, као спомен на свог мужа. Капела је споменик културе и представља један од најзначајнијих помена на српске народне добротворе Тимотија и Марију Радић, рођену Манојловић, и њихове синове Душана и Јована, чија је задужбина допринела развитку културних и просветних прилика суботичког краја.

Капела је посвећена празнику Силаску Светог Духа на апостоле, а налази се у западном делу православног гробља у Суботици и представља складну, малу црквену грађевину, изграђену 1868. према пројекту Титуса Мачковића, у стилу класицизма.

Извор: Епархија бачка

Најновије вести

Повезане вести