Храмовна слава у Жичи код Краљева

Published On: 25/04/2021

На празник Васкрсења четвородневног Лазара у храму у Жичи светом архијерејском Литургијом началствовао је Епископ жички г. Јустин уз саслужење: архимандрита Дамјана (Цветковића), архијерејског намесника жичког протојереја-ставрофора Ненада Илића, старешине храма протонамесника Драгана Глигића, протонамесника Милоша Станисављевића и протођакона Александра Грујовића.

Црква Васкрсења Лазаревог у Жичи започета је да се гради са благословом бчажене успомене Епископа жичког Хризостома, а наставља се даља градња са благословом епископа Јустина. Храм у Жичи гради се трудом и помоћу Епархије жичке, манастира Жиче, верног народа и црквених добротвора који се уграђују својим добрима у темеље самога храма.

Лепоти архијерејске Литургије улепшао је догађај рукопроизвођења у чин протојереја свешетника Драгана Глигића и Милоша Станисављевића, пароха жичких. Светој Литургији је присуствовао велики број верних и деце којима се епископ Јустин обратио:

– Данас се овде сабирамо у близини манастира Жиче који вековима сабира народ Божји, да би ви житељи овога места имали храм за своје потребе. Видите и сами како овај храм добија на лепоти и на значају, а на значају добија зато што је манастир пресликао, уткао, благословио, осветио ово место и овај народ. Овај храм је Божји дар дат вама, захваљујући вама се полако и завршава, рекао је Владика.

– Господ је дошао да нас својом благодатном силом подиже и васкрсава. Велика је част бити хришћанин, али хришћанин увек мора да ради на себи уз помоћ Господа и својих ближњих. Од нас зависи да ли хоћемо да се спасемо, на нама је колико ћемо се одазвати на позив Божји, који нама даје све по милости својој, беседио је владика Јустин који је преломио славски колач у славу и част Васкрсења Лазаревог и подели грамате црквеним добротворима.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести