Храмовна слава у Ивановцима

Published On: 23/05/2021

Празник Преноса моштију Светог оца Николаја је дан када се верни народ парохије љишке, а посебно села Ивановци, сабере на брду Камаљ да прослави храмовну славу цркве коју је пре двадесет година у свом родном селу подигао песник Милован Данојлић. 

Уочи празника служено је празнично вечерње, а на дан славе света Литургија, литија око храма и ломљење славског колача. Већ седамнаесту годину за редом на тај празнични дан одржава се програм под називом Сусрет са песником, где присутни имају прилику да виде и чују неког од савремених српских песника.

Ове године, по позиву старешине цркве, гост на слави био је песник Мирослав Максимовић, рођен 1946. године у Његошеву, живео и радио у Београду, тренутно настањен у Голубцу. До сада је објавио преко двадесет књига поезије, а песме су му превођене на: енглески, руски, француски, немачки, италијански, пољски, словачки, чешки, румунски, јерменски, шведски, шпански, македонски… 

Ученици СШ „1300 каплара“ у Љигу су извели рецитал говорећи стихове песника Мирослава Максимовића, а професорка Марјана Неговановић-Обрадовић је говорила о стваралаштву овогодишњег госта. Девојчица предшколског узраста Вишња Џокић из Козеља рецитовала је једну песму. Пригодном беседом присутнима се обратио песник, изговоривши на крају и песму Код Дурџића гаја из своје последње збирке песама Бол. Ова збирка песама објављена 2017. године има четрнаест песама писаних у форми сонета, а посвећена је страдању тј. покољу Срба у Босанској крајини од стране усташа и државе НДХ у лето 1941. године. 

Село Миострах на левој обали Уне је родно место песникове мајке Стоје Узелац, која је пуким случајем преживела као тринаестогодишња девојчица покољ Срба из свог и околних села. Њена мајка, браћа и сестре и стотине других су нажалост пострадали, а тела су им бачена у јаму Безданку. Једна од песама из ове збирке носи наслов „Јама“.

На крају програма виолинисткиња Јелена Урошевић из Љига одсвирала је неколико традиционалних композиција, а деца Лазар Савић и Теодора Станојчић су изговорили здравицу.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести