Храмовна слава у Каони

Published On: 14/09/2021

На празник Усековања главе Светог Јована Крститеља храм у Каони је прославио свог заштитника литургијским сабрањем којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин уз саслужење намесника драгачевског протојереја-ставрофора Милуна Ивановића, војног свештеника јереја Владана Вуковића из Краљева и ђакона Стефана Симића.

По завршетку свете Литургије, у порти храма освештан је славски колач, а сабраном народу се обратио владика Јустин истакавши да је веома срећан што је опет у Каони, у његовом крају, јер је по мајци и он Дргачевац, из породице Танкосића. Такође, једна од првих његових служби, када је постао Епископ жички, била је у каонском храму.

Старешина храма протојереј-ставрофор Љубинко Корићанац је представио духовно-историјски програм чија је главна тема сећање на личности које су пострадале на Косову и Метохији у ратовима деведесетих. Својим трудом, љубављу и уз помоћ парохијана и добротвора, прота је успео да ослика једну до сада непознату композицију са неколико личности и сцена из тешког времена рата на Косову и Метохији.

Програм, који је водила Весна Стамболић, отворио је мајстор трубе Гвозден Росић из Ртију. Наступили су и гуслар из Ужица Данило Томић, песник Јован Радовић из Виче, као и драмски уметник Томислав Кнежевић из Новог Сада. Јасмина Корићанац песмом Јунаци са Кошара изазвала је сузе у очима присутних. Песму о њеном брату Станку Корићанцу, добровољцу који је погинуо 1993.године, произнео је Бранко Корићанац, док је гђа Софија Урошевић, мајка Душана Урошевића, својим говором о своме сину расплакала готово све присутне. На крају је наступила певачка група „Сновалица“ из Доњег Дубца. Током програма беседио је и генерал Љубиша Диковић, који је и сам био учесник рата на Косову и Метохији. По завршетку програма, обратио се и парох каонски протојереј-ставрофор Љубинко Корићанац.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести