Храмовна слава у Карину

Published On: 01/08/2021

На празник Светих мученика Кирика и Јулите, 28. јула 2021. године, свечано је прослављена слава каринске цркве.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим, који је беседио многобројним верницима сабраним око свог светог храма:

„Када се окупљамо у нашим храмовима ми треба то да чинимо само са једном идејом и разлогом, а то је да бисмо схватили колико смо мали пред Господом и да треба да му се молимо да нам опрости наше грехе и да нам сваког благослова у животу. При читању Јеванђеља често можемо да чујемо да је Господ рекао ‘Марта, Марта, бринеш се за много, а само је мало потребно’. То ‘мало’ што је потребно је управо да долазимо у цркву и молимо се Господу, како је говорио Свети Јован Златоусти, ако не можемо од 168 сати у недељи да посветимо Господу један сат, онда нам је узалуд све.

То је разлог због ког се окупљамо у нашим светим храмовима, због кога су се тако окупљали и наши славни преци који су у славу Божју подигли и овај прелепи храм. Осим присуства на богослужењима, такође је важно да свакодневно показујемо љубав једни према другима, јер је и Господ нама људима указао неизмерну љубав када је послао свог јединог Сина да сиђе са небеса и постане у свему једнак нама, осим у греху, да преузме на себе сву нашу палу природу и да себе унизи да би нас уздигао да можемо бити достојни наследници Царства Небескога.

Ми који смо православни хришћани, треба да наставимо да негујемо веру коју су нам оставили наши преци, веру у Тројединога Бога и да му упутимо молитву барем једном дневно и затражимо милост Његову која нам је потребна посебно у ово немило време када је скоро свако од нас на неки начин погођен пандемијом. На то нас позивају и заштитници овог светог храма, велики мученици Свети Кирик и Јулита који су пострадали у древно доба, јер нису хтели да се одрекну Христа и кроз то своје мучеништво су се уписали у књигу вечности. Узалуд нам је све ако се нећемо уписати у ту књигу вечности, ако нећемо бити људи једни према другима овде и сада, јер ћемо само тако постати деца светлости“.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести

Повезане вести