Храмовна слава у Удинама

Published On: 21/10/2021

Милошћу Господњом, молитвеним заступништвом Светог Стефана Новог, са благословом  Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, верни народ Српске Православне Цркве који живи у регији Фриули Венеција Ђулија на северу Италије прославио је своју парохијску славу.

Надахнути примером свете породице Бранковић, Стефана, мајке Ангелине, Максима и Јована, парохијани те младе заједнице нису жалили труда да достојно дочекају празник посвећен свом Светитељу. Припреме су подразумевале улепшавање храма, где су руке вредних парохијанки исказале сву љубав и захвалност, кроз благолепије које је блистало у скромној капели, препуној цвећа и уметничких радова на платну који је дар Верице Ранковић. Икона и спомен плоча са кратким текстом о боравку Свете породице у месту Белградо (Вармо), урамљене су у уметнички рам, који је даривала породица Стојановић.

Прослава је почела у месту Белградо, где је Света породица живела половином 15. века, молитвом у храму посвећеном Светом Николи, уочи празника 16. октобра 2021. године. Уследило је свечано предпразнично вечерње у храму у Удинама, где се окупио већи број верника међу којима су били и парохијани Украјинске Православне Цркве (Московска Патријаршија) заједно са својим старешином, јерејем Владимиром Мељничуком, који је началствовао службом. Саслуживао је парох удински јереј Душан Ђукановић.

Пуноћа празника је достигнута служењем свете Литургије, којом је началствовао Архијерејски заменик, протојереј-ставрофор Рашко Радовић уз саслуживање свештеника Душана Ђукановића. Преносећи благослове и поздраве Владике, чија љубав и брига за ту парохију је стална и очинска, протојереј-ставрофор Рашко Радовић се захвалио присутним званицама, међу којима су били градоначелник Удина Пјетро Фонтанини, предсeдник Црквене општине у Трсту Златимир Селаковић са сарадницима, председник Савеза Срба у Италији Душан Алексић и представници уметничких друштава из Удина.

Трпеза љубави је уприличена у оближњем ресторану, где се у братском расположењу разговарало о протеклом времену и постигнутом а исто тако и о будућем раду како би парохије у Удинама, Порћији и Тревизу, које припадају истој Црквеној општини, достигле свој пуни развој. Да све протекне у најбољем домаћинском расположењу потрудили су се кумови породице Пауновић и Митић, а кумство је преузео Душан Алексић са породицом.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести