Храмовна слава у Црвенки

Published On: 12/05/2022

На празник Спаљивања моштију Светог Саве житељи Црвенке прославили су храмовну славу. Прослава храмовне славе почела је празничним бденијем уочи празника, које је служио презвитер Никола Дувњак, парох стапарски.

На дан славе храма, свету Литургију је служио протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, који се осврнуо на недоумицу о прослављању празникâ у којима се Црква сећа смрти или неких од немилих догађаја у хришћанској историји:

„Зашто је сила зла учинила да се земни остаци, мошти једнога светитеља сажегну? Злоделатељи нису постигли онај ефекат који су намеравали – ефекат страха, бежања, склањања, збуњености и ефекат потпуне отуђености. Напротив, по сведочанству хронологâ и историчарâ, спаљивање моштију нашег Светог Саве изазвало је супротан ефекат у народу. То је сила Божја! Јер тамо где хоће Бог, тамо се и поредак природе мења. Силом Васкрсења тај поредак је успостављен, онаквим каквим треба да буде за сва времена и за сву вечност. И док је света и века, сила Васкрсења ће обнављати природу света и природу човека, дајући и пружајући могућност свакоме од нас да силом благодати Духа Светога обновимо себе.ˮ

По заамвоној молитви, извршен је трократни опход око храма, а потом су освећени славски дарови, које је принела овогодишња кума гђа Смиља Димитрић. Залог славског колача за следећу годину преузео је г. Ивица Кичић.

Вечерњe богослужење служио је презвитер Ђорђе Цвијановић, парох бајшански, уз
саслужење свештенства Епархије бачке. После молитвеног сабрања, у порти храма Светог Саве уприличено је пригодно послужење.

Извор: Епархија бачке

Најновије вести

Повезане вести