Храмовна слава у Шибенику

Published On: 16/06/2021

Слава шибенског храма Светог Спаса свечано је прослављена 10. јуна 2021. године светом архијерејском Литургијом на којој се уз Његово Преосвештенство Епископа далматинског г. Никодима окупило мноштво верника из Шибеника и околине. Након празничне литије сладика се обратио окупљенима упутивши им честитке поводом празника:

„Окупили смо се данас да заједно прославимо Спасовдан, славу  нашег храма, за који слободно можемо да кажемо, као и за Саборни храм, да је украс нашег дивног града. Исто то можемо рећи и за ово наше гробље, за место где се налазе душе оних који су кроз векове живели на овим просторима, подвизавали се на неки начин, сведочили веру и живели је, што је најважније. Тако бисмо и ми требали да будемо наследници наших славних предака који су следили веру у којој су рођени, којој су учени. Они су следили веру коју су нам предали апостоли, веру у Бога ‘који је тако заволео овај свет да је и Сина свога Јединороднога дао да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни.’ Дао нам је свога Сина љубљенога да се оваплоти од Богородице, да постане човек и прими на себе људску природу оставши Бог, да унизи себе да би узвисио нас и уздигао нас да будемо они који можемо да наследимо Царство Небеско и да постанемо мала браћа Његова.

Из данашњег читања Јеванђеља смо чули како су се апостоли вратили у Јерусалим са великом радошћу са којом су сведочили Васкрсење, ту велику тајну и дар који је Господ дао свима нама да бисмо и ми постали деца светлости. Као православни хришћани и као људи, ми треба управо да сведочимо ту радост коју ћемо ширити по овоме свету, јер ће нас само по тој љубави познати да смо ученици Његови.

Желим да вам честитам данашњу славу и да се окупљамо што чешће и у што већем броју, да будемо достојни наследници својих славних предака, да се једни другима радујемо са надом да ћемо се исто тако састати у Царству Небеском и да ћемо лицем к лицу видети нашега Господа. Посебно бих поздравио новоизабраног жупана г. Марка Јелића који је дошао данас да буде са нама и увелича нашу радост и који је често, док је био градоначелник Книна, долазио када смо се тамо окупљали при нашим црквама. Исто тако, желим да поздравим и гђу Ању Шимпрагу, посланицу у Скупштини Републике Хрватске, која је са наших простора и увек долази и брине се о нама и заједно са нама ради на томе да се побољша живот нашега народа који је кроз векове доприносио култури овога града и наше миле Далмације, како је то говорио велики Владика Никодим Mилаш“.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести

Повезане вести