Храмовна слава Цетињског манастира

Published On: 21/09/2021

Осим цркве Цетињског манастира, празнику Рођења Пресвете Богородице посвећени су и остали храмови на Цетињу: Влашка црква, црква на Ћипуру, као и црква на цетињском Старом гробљу. Раније се празник Рођења Пресвете Богородице славио као слава града Цетиња.

У Цетињском манастиру свету архијерејску Литургију је служио Његово Високопресвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије уз саслужење свештенства и свештеномонаштва у молтвеном учешћу верног народа, док су за певницом појали цетињски богословци.

После Литургије освештан је и преломљен славски колач, а потом се вернима обратио Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије:

-Данас прослављамо Рођење Пресвете Богородице, која се показала да је узвишенија од херувима, славнија од серафима, светија од бестјелесних сила небеских, зато што је у пречисту дјевичанску утробу силом Духа Светога и по промислу Божјем зачела Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа, који је ради нас људи и нашега спасења, постао као један од нас, смјестивши се као Богомладенац у утробу Пресвете Дјеве, дошавши преко Ње у овај свијет. Рођење Богородице је предуказање и припрема за Рођење Христово, јер је Њено Рођење по промислу Божјем било тако устројено да се убрзо догоди преко Ње и Рођење нашег Спаситеља Исуса Христа, поручио је митрополит Јоаникије и нагласио:

-Рођење Пресвете Богородице зато слави цијела Црква, тако да то није била само радост једне породице, бездјетних родитеља, Светих  Јоакима и Ане, који су дуго туговали због тога што немају дјеце, али нису пали у очајање него су се молили и служили Богу и Он их је наградио и утјешио, али не само њих. Ону радост коју су они доживјели рођењем Пресвете Богородице, непрестано доживљава цијела православна васељена, сви православни хришћани. И ево овај манастир и ово мјесто Цетиње, од кад се зна за њега, прославља овај празник. И Влашка црква која је прва подигнута овдје, а подигли су је досељеници са Златибора, међутим, то су њихови потомци заборавили, али добро сјетиће се. А онда господар Црне Горе, Иван Црнојевић, такође је био од Бога надахнут, да своју задужбину посвети Рођењу Пресвете Богородице. И ово славље је било опште славље свих који живе у овом подловћенском доцу од давнина, беседио је Владика.

-Цетиње је вјековима прослављало Рођење Пресвете Богородице и данас многе породице славе овај велики празник као крсно своје име или прислужбу. Тај празник који је вјековима тако слављен, припремио је Црногорце за највећу прославу Божића, у вријеме владике Данила, јер су тај Божић дочекали у слободи, што је и  био мотив за Горски вијенац, јер мотив за поезију не може бити било шта, него је најчешће вјера и слобода, и част, и образ, и светиња, и братска љубав, и торжество, и побједа православља, рекао је митрополит Јоаникије.

-Ми у овоме свијету трпимо доста невоља, тешкоћа, али ако смо прави хришћани то ћемо лако подносити јер ћемо бити увијек ограђени благодаћу Светога Духа и укрепљавани његовом силом. Кад нам Господ каже да не треба да се бринемо када излазимо на земаљски суд (кад вас воде на судове и на испитивања код земаљских власти, не брините се шта ћете, рећи, јер ће вас Господ Духом Светим својим научити шта ћете рећи), онда не треба да се бринемо ни у другим обичним приликама, него да се поуздамо у Бога и да се Њему молимо, да се с Њиме сједињујемо, да се потрудимо, да Богу угодимо и да Господу направимо мјеста у своме срцу, јер пророчке ријечи Када је Бог са нама, ко ће против нас понављају сви хришћани до дана данашњега и до скончанија свијета и вијека. Господ Исус Христос у овоме свијету је доживио да Га гоне, клеветају, називају свакаквим именима, примио је крсно страдање на Голготи ради нас и нашега спасења, да би нас избавио од робовања ђаволу, и од ропства смрти и свакој биједи, и ако се Он, истинити Творац неба и земље, сјединио са нашом биједом, како да се и ми не сјединимо са Његовим Крстом и Голготом, са Његовом крсном смрћу. Да се не постидимо Његовога Крста, него да будемо вјерни, а они који су вјерни, њих Господ оставити неће. Чак и они који су колебљиви, и који су слаби, али који желе да буду са Господом, ни њих Господ оставити неће, наручито њих, јер Господ снисходи нашим слабостима, истакао је Митрополит црногорско-приморски и додао.

-И када су тешка времена треба се храбрити, то је Господу угодно, јер онај који даје храброст је Христос, а ми се храбримо само за добро, да чинимо добро, да љубимо и пријатеље и непријатеље, и да трпимо браћу јер је богоугодно. У онима који су против нас има много добра, којега ни они сами нијесу свјесни, јер су они наша браћа, и ми никада не мислимо да смо бољи од њих. Заједнички је проблем и заједничка слабост што имамо непријатељства међу собом, па треба да се потрудимо да дамо све од себе, а онда ће и Бог помоћи. Ми хришћани када се саберемо у цркву, ми смо као једно биће, као један организам, као једно тијело и једна душа, и кад се молимо, када заједнички Богу молитве своје узносимо, осјећамо то чудесно божанско јединство које нас уздиже изнад наших слабости. А Пресвета Богородица, као наша Заступница, као Мајка свих нас, као Мајке цијеле Цркве, Она нас све заступа и наше молитве узноси пред престо Сина својега, који нам излива своју благодат и утјеху, и мир и радост, и даје нам снаге да идемо даље, оснажује нас и непрестано нас уздиже и оживотворава.

Осим цркве Цетињског манастира, празнику Рођења Пресвете Богородице посвећени су и остали храмови на Цетињу: Влашка црква, црква на Ћипуру, као и црква на цетињском Старом гробљу. Раније се празник Рођења Пресвете Богородице славио као слава града Цетиња.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести